Da prevedem na još jasniji jezik: u pitanju su moć i novac, a ne zdravstveni odgoj i tradicijske vrijednosti hrvatskoga naroda - rekao je Mesić.

Nekadašnji predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić u intervjuu za Novi list govori kako je aktualnu javnu polemiku o zdravstvenom odgoju u školama Crkva namjerno nametnula i to kako bi 'bila vrhovni arbitar u državi za sva pitanja'.

- Polemika je potpuno nepotrebna, ali nametnuta od Crkve s dva jasna razloga. Prvo, Crkva želi testirati dokle može ići u svojem nedvojbenom nastojanju da se nametne kao vrhovni arbitar u državi za sva pitanja. Drugo, želi vlasti dovesti u položaj da se stalno od nečega brane, pa da im ne padne ni na pamet da otvaraju pitanje moguće revizije ugovora Hrvatske i Vatikana. Da prevedem na još jasniji jezik: u pitanju su moć i novac, a ne zdravstveni odgoj i tradicijske vrijednosti hrvatskoga naroda - rekao je Mesić koji smatra da je Crkva prvo pokazivala mišiće na otporu suđenju ratnim zločincima iz hrvatskih redova, a nakon što su dva ključna osumnjičenika oslobođena, pronašla je novu temu.

Mesić se osvrnuo i na političku retoriku Tomislava Karamarka, koji ne propušta tvrditi da je SDP u svibnju 1991. godine bojkotirao izglasavanje hrvatske samostalnosti.

- SDP je imao svoje razloge da ne sudjeluje pri izglasavanju hrvatske neovisnosti, ali to svakako nije bilo odbijanje ideje o stvaranju samostalne hrvatske države. I mislim da su to čelnici te stranke ne jednom do sada objasnili. Ja nisam njihov odvjetnik, pa da to umjesto njih sada još jednom radim, no retorika gospodina Karamarka je opasna je jer nas vraća u rane devedesete godine prošloga stoljeća i ponovno širom otvara vrata optuživanju cijelih kolektiviteta, bio to neki narod, ili članstvo neke stranke - zaključio je Mesić. (dnevno.hr)