Njemačka kancelarka Angela Merkel je u utorak, u razgovoru s premijerom Andrejom Plenkovićem, izrazila zadovoljstvo rezultatima hrvatskog predsjedanja EU-om u politici proširenja Unije i istaknula da se ono održalo u teškim okolnostima pandemije covida-19, priopćila je vlada RH.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković razgovarao je telefonom, posljednjeg dana hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i zaželio joj uspjeh tijekom predsjedanja koje Njemačka preuzima od Hrvatske, priopćila je hrvatska vlada.

Kancelarka Merkel posebno je izrazila zadovoljstvo zbog rezultata u politici proširenja EU-a, ostvarenih tijekom hrvatskog predsjedanja te Zagrebačkim sastankom na vrhu između država članica EU i zemalja zapadnog Balkana, navodi se u priopćenju.

Pohvalila je postignuća hrvatskog predsjedanja, naglasivši da se ono zbivalo u teškim okolnostima Covid-19 pandemije i izazovima bez presedana u povijesti EU, piše Hina.

Predsjednik Vlade Plenković informirao je kancelarku Merkel o hrvatskim planovima pristupanja Europskom tečajnom mehanizmu II i Schengenskom prostoru, a na tom putu Hrvatska uživa njemačku potporu.

Na temu Konferencije o budućnosti Europe izraženo je zadovoljstvo što je u završnici hrvatskog predsjedanja postignut dogovor između država članica o mandatu Vijeća za pregovore s Europskom komisijom i Europskim parlamentom o radu Konferencije. Hrvatska će aktivno pridonijeti radu Konferencije koja je izrazito potrebna Europi u ovome trenutku.

U razgovoru je bilo riječi i o završnim pregovorima o Višegodišnjem financijskom okviru i planu gospodarskog oporavka pod nazivom Nova generacija EU. Obostrano je istaknuta važnost što skorijeg dogovora, a rasprava o ovoj temi bit će održana na sastanku Europskog vijeća 17. i 18. srpnja, navodi  se u priopćenju.

Predsjednik Vlade potvrdio je da će hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman biti nazočan sutra u Berlinu na svečanom koncertu povodom početka njemačkog predsjedanja Vijećem EU-a, piše Hina.