Njemačka kancelarka Angela Merkel se očitovala za nastavak pregovora Europske unije (EU) i Sjedinjenih Država o ugovoru o slobodnoj trgovini koji su u zastoju nakon izbora Donalda Trumpa za američkog predsjednika.

"Ja sam za nastavak pregovora o takvom ugovoru o slobodnoj trgovini" između SAD-a i EU-a koji bi omogućio "i da zajednički rješavamo sve probleme", rekla je konzervativna kancelarka na gospodarskom forumu koji je organizirala njezina Kršćansko-demokratska unija (CDU).

Američki ministar za trgovinu Wilbur Ross koji je otkazao sudjelovanje na forumu, obratio se sudionicima u videosnimci u kojoj je opetovao spremnost SAD-a da se zaštiti od "prakse dumpinga" kojega se zemlja smatra žrtvom, napose što se tiče čelika i aluminija.

Wilbur Ross je krajem svibnja izjavio da je otvoren za nastavak pregovora o TTIP-u (Transatlantsko trgovinsko i investicijsko partnerstvo).

Pregovori stali nakon izbora Trumpa za predsjednika

"Bilo bi razumno nastaviti pregovore o TTIP-u i raditi na rješenju koje će općenito povećati našu razmjenu, smanjujući naš trgovinski deficit", rekao je.

Pregovori o TTIP-u, početi 2013., kojim se želi uspostaviti velik prostor slobodne trgovine s obje strane Atlantika, naglo su prekinuti izborom Donalda Trumpa kojega je gospodarski program snažno obilježen protekcionizmom.

Njemačka u rekordnim trgovinskim viškovima

Trumpova administracija koja je objavila rat trgovinskim deficitima, sada misli da bi joj ugovor omogućio da smanji neravnotežu s EU-om, napose s Njemačkom, otvarajući više ta tržišta američkim tvrtkama.

Njemačka, koja ima rekordne trgovinske viškove, najčešće je bila na meti nove američke administracije koja ju je optužila za nelojalnu konkurenciju.