Kancelarka Angela Merkel u nedjelju je zatražila od Turaka koji žive u Njemačkoj da se integriraju u njemačko društvo i ne donose sukobe u Njemačku.

Odnosi između Berlina i Ankare, koja je ključni partner Europskoj uniji kada se radi o zadržavanju valova migranata, već su napeti nakon što je njemački parlament nazvao masakr Armenaca od strane Osmanskog carstva genocidom, prenosi Hina.

U Njemačkoj živi oko 3 milijuna ljudi turskog podrijetla.

"Uvijek govorim da sam ja i njihova kancelarka i mislim da je važno to govoriti i dobro bi bilo ako postoji reciprocitet u vidu njihove privrženosti našem društvu i ne donošenju sukoba iz Turske u Njemačku", rekla je Merkel u intervjuu za ARD.

Naglasila je da je također važno da "oni koji ovdje žive godinama i možda imaju i njemačko državljanstvo sudjeluju u razvoju zemlje".

Od neuspjelog puča u Turskoj narasle su napetosti između pripadnika turske zajednice u Njemačkoj, onih koji podupiru predsjednika Tayyipa Erdogana i onih koji su pristaše klerika Fetullaha Gulena koji živi u SAD-a a turske ga vlasti optužuju da stoji iza organizacije pokušaja državnog udara. (Prvi.tv)