"Kancelarska Merkel je zaista raspoložena da pomogne vezano za Izborni zakon jer prijatelji iz Europe su zabrinuti da nećemo uspjeti da formiramo Dom naroda i kompletnu vertikalu vlasti'', rekao je nakon susreta s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Čelnik SDA je za Al Jazeerau rekao kako Merkel strahuje da ćemo poslati jednu lošu poruku za naš europski put i da nećemo moći dobiti kandidatski status, da nećemo moći početi pregovore sa EU ako to ne riješimo.

''Potrošili smo sigurno jedan sat vremena pojašnjavajući detalje", izjavio je Izetbegović za Al Jazeeru Balkans.
 

Dodao je kako je u Berlinu razgovarano o izmjenama Izbornog zakona, te da su joj, staloženo i bez prepirke, pojasnili svoje stavove.

"Problem je u sudaranju dva principa, etničkog kojeg zastupa gospodin Čović i građanskog koji je zastupljen u našem Ustavu, u presudama Europskog suda za ljudska prava iz Strasbourga. Skoro da je nemoguće uskladiti ono kako stvari vidi Čović s presudama suda u Strasbourgu", rekaoje te dodao kako njemačka kalncelarka nije dala nikakve preporuke za rješenje ovog problema "jer ona je jedna realna žena koja zna da ne može nakon 15 minuta početi davati preporuke za stvar koju mi ne možemo riješiti godinama".

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je kako su ''imali priliku razgovarati o bilateralnim odnosima Njemačke i Bosne i Hercegovine, s jedne strane i naravno o aktualnoj političkoj situaciji u BiH''.

Rekao je kako misli da su u Berlinu ostavili jednu korektnu sliku.

"Mislim da smo ostavili jednu korektnu sliku da činimo sve da stabiliziramo odnose u Bosni i Hercegovini kako nakon izbora ne bi bila kriza koju mnogi predviđaju i zbog tog što nismo na vrijeme promijenili izborni zakon. I tu je gospođa Merkel rekla da nastoji sa svojim suradnicima biti na neki način potpora i kako pronaći rješenje kako najmalobrojniji narod legitimno može birati svoje prestavnike sukladno Ustavu BiH i odlukama Ustavnog suda", rekao je Čović.
 

Naveo je i kako će biti još mnogo razgovora u narednom vremenu kada su u pitanju tri člana Predsjedništva BiH i njemačka kancelarka.

"Očekujemo još mnogo razgovora u narednom vremenu kada su u pitanju tri člana Predsjedništva BiH i Angela Merkel, odnosno njezini suradnici, na traženju mnogih rješenja, osobito na našem euroatlanskom putu, jer smo ih zamolili da nam pomognu da kandidatski status dođe što prije jer bi nas on trebao ohrabriti i da i unutarnje reforme budu što prije", ističe Čović.

Sastanak je, po njegovim riječima, trajao tri sata i na njemu su ''sva trojica imali priliku pokazati različite poglede na odnose u BiH''.
 

''U suštini imali smo jedan jedinstven stav i mislim da s te strane možemo biti zadovoljni”, rekao je Čović.

Izetbegović je pak rekao kako je Merkel postavljala pitanja članovima Predsjedništva BiH.

"Merkel je pitala nas hoće li Erdogan doći u Sarajevo, jesmo li ga pozvali, hoće li održati skup. Rekao sam da ću i ja s Erdoganom prisustvovati skupu Unije europskih turskih demokrata. Ni Merkel ni Erdogan nisu šefovi BiH, ali su svi dobrodošli u BiH. Kada pogledate popis onoga što je Erdogan uradio dobro za BiH i popis nečega lošeg, ovo drugo ne možete ni naći. Erdoganova posjeta Sarajevu nikome ne bi trebala biti sporna", rekao je Izetbegović i napomenuo da ovaj skup u Sarajevu njemu osobno ni po čemu nije sporan.