Njemačka kancelarka Angela Merkel, čija se konzervativna stranka suočava s mogućim porazom na izborima u njenoj matičnoj državi u nedjelju, odbacila je optužbe antiimigrantskih kritičara da njena vlada manje troši na Nijemce zbog velikog priliva izbjeglica.

U intervjuu objavljenom u subotu za novine Bild, Merkel je također snažno branila svoju odluku, donesenu na vikend prije točno godinu dana, da otvori vrata za stotine tisuća izbjeglica koje uglavnom bježe pred sukobima na Bliskom istoku.

''Mi nismo smanjili benefite za bilo koga u Njemačkoj kao rezultat pomoći za izbjeglice. Zapravo, mi smo uočili socijalna poboljšanja u određenim sektorima'', kazala je Merkel.

''Mi nismo ništa oduzeli od našeg naroda. Još ostvarujemo naš veliki cilj održavanja i poboljšanja kvalitete života u Njemačkoj'', izjavila je ona, dan uoči ključnih izbora u istočnoj saveznoj državi Mecklenburg-Vorpommern.

Veliki priliv izbjeglica i migranata naškodio je njenom rejtingu u javnosti koji je pao na petogodišnji rekord, ali je Merkel ostala nepopustljiva i tvrdi da, suočena s istom situacijom danas, ne bi djelovala drugačije.

''Tog vikenda (2015. godine) nije bilo riječi o otvaranju granica za svakoga, bilo je riječi o tome da ne zatvorimo granice za one koji su došli do nas pješice iz Mađarske i u velikoj potrebi za pomoći'', izjavila je ona za Bild.

Daleko manji broj migranata sada dolazi u Njemačku zbog zatvaranja granica u jugoistočnoj Europi i sporazuma između Turske i Europske unije u okviru koga je Ankara pristala da primi ljude koji su napustili njene obale prema Grčkoj u zamjenu za pristupne pregovore s EU i bezvizni režim za Turke koji putuju blokom.

Merkel, koja razmišlja da se natječe za četvrti mandat na saveznim izborima naredne godine, navela je intenzivne napore na integriranju izbjeglica kroz tečajeve jezika i ostalu pomoć, ali je također inzistirala na bržim deportacijama onih kojima su odbijene molbe za azilom.

Njemačka vlada vratila je 21.000 ljudi u prošloj godini i 35.000 u prvih sedam mjeseci 2016.

''Potpuno je jasno da se godina poput prošle ne može ponoviti, što je razlog zašto smo poduzeli mjere koje su na snazi. To je, međutim, bilo najispranije za učiniti kako bismo ispunili svoju humanitarnu odgovornost, i mi ćemo tako i nastaviti'', kazala je Merkel.

Njeni Kršćanski demokrati rame su uz rame u državi Mecklenburg-Vorpommern s anti-imigrantskom strankom Alternativa za Njemačku (AfD), koja je privukla konzervativne glasače svojom oštrom retorikom protiv izbjeglica.

Merkel je tražila od glasača na predizbornom skupu u malom mjestu Bad Doberan u Mecklenburg-Vorpommernu da zadrže na vlasti u regiji njenu koaliciju desnog centra.

''To će biti tijesna trka. Svaki glas će se računati'', izjavila je njemačka čelnica, prenosi Reuters.