Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da se multilateralni svjetski poredak raspada, ali da to ne znači da ga treba uništiti, očito kritizirajući izolacionističku i nacionalističku politiku američkog predsjednika Donalda Trumpa.

"Moramo se boriti za Europu, moramo se boriti za multilateralizam, protiv onih koji misle da sve mogu sami", rekla je Merkel na konferenciji o sigurnosti u Münchenu.

Neslaganja SAD-a i Njemačke

Rijetko je u povijesti bilo toliko puno neslaganja između SAD-a i Njemačke: trenutno se spore oko Irana, obrambenog proračuna i plinovoda Sjeverni tok koji bi trebao dovoziti ruski plin u Njemačku.

Berlin je zabrinut za multilateralnu suradnju nakon povlačenja SAD-a pod predsjednikom Donaldom Trumpom iz nekoliko međunarodnih ugovora, uključujući Pariški klimatski pakt i Iranski nuklearni sporazum, oba potpisana 2015.

"Tko će pokupiti komadiće raspadajućeg svjetskog poretka? Mi. Svi mi, zajedno", poručila je Merkel u govoru koji je izazvao snažan pljesak sudionika konferencije.

Njezin dugoočekivani nastup može se smatrati odgovorom na Trumpovu politiku "Amerika na prvom mjestu".

Merkel odbacila kritike o Sjevernom toku 2

Kritizirajući američku trgovinsku politiku, rekla je da je "šokirana" izjavama američkih dužnosnika da su njemački automobili prijetnja nacionalnoj sigurnosti SAD-a.

"Jesu li njemački automobili, uključujući one koji se proizvode u SAD-u, prijetnja? Šokirani smo", rekla je Merkel pred okupljenim političarima i diplomatima, uključujući i Trumpovu kćer Ivanku Trump.

Odbacila je kritike da će Sjeverni tok učiniti Njemačku ovisnom o ruskom plinu i postavila pitanje isplativosti američkog LNG-a koji SAD želi prodavati europskim saveznicima.

"Ruski plin uvozili smo u vrijeme hladnoga rata, a SAD svoj ukapljeni plin proizvodi posljednjih nekoliko godina. Je li taj plin isplativ?, upitala je Merkel. I Moskvu i Washington kritizirala je zbog povlačenja iz sporazuma o nuklearnim raketama srednjega dometa (INF) iz 1987.

"To je jako zanimljivo. Sporazum su otkazali SAD i Rusija, a tiče se naše sigurnosti. To nije samo stvar SAD-a i Rusije", istaknula je kancelarka i podržala pregovore dvaju starih rivala u koje bi trebalo uključiti i rastuću silu Kinu.

Nakon kancelarke trebao bi govoriti američki potpredsjednik Mike Pence, koji je na ovotjednoj konferenciji u Varšavi prozvao EU jer pokušava zaobići američke sankcije Iranu, upozorivši da će to dodatno udaljiti SAD i Europu.

Pence će vjerojatno ponoviti Trumpov zahtjev

No Merkel se upitala pomaže li otkazivanje ugovora cilju da se Teheran ne domogne atomskog naoružanja i balističkih raketa koje mogu biti prijetnja susjedima u regiji. Jednako misli i o jednostranoj Trumpovoj odluci o povlačenju iz Sirije. "Je li dobro povući vojnike iz Sirije? Neće li to osnažiti utjecaj Rusije i Irana?" kaže Merkel.  

Pence će vjerojatno ponoviti Trumpov zahtjev Njemačkoj da poveća obrambeni proračun na 2 posto BDP-a u skladu s NATO-ovim ciljem.

Merkel je rekla da se Berlin kreće prema tom cilju i da je posljednjih godina već povećao obrambeni proračun, demonstrirajući predanost NATO-u kao vojne komponente međunarodne suradnje.

"Trebamo li NATO? Da, trebamo ga", rekla je Merkel dodajući da pristupanje najnovije članice Sjeverne Makedonije pokazuje da je Savez i dalje atraktivan.