Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas da Njemačka i Francuska žele da se utemelji europska vojska, unatoč oštrom protivljenju takvoj ideji američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Novi sporazum o njemačko-francuskoj suradnji potpisan u Aachenu u Njemačkoj, koji predviđa približavanje u sektoru obrane, "doprinos je stvaranju europske vojske", objavila je njemačka kancelarka.

Trump je sporazum nazvao "vrlo uvredljivim projektom"

Merkel je prije svega spomenula razvoj "zajedničke vojne kulture i zajedničke vojne industrije" što se nalazi u novom sporazumu, kojim je proširen i produbljen Elizejski sporazum iz 1963. godine. Francuski šef države i njemačka kancelarka izrazili su prošle jeseni želju za stvaranjem europske vojske što je izazvalo Trumpove kritike.

On je to ocijenio "vrlo uvredljivim projektom" i napao izjave francuskog predsjednika Emmanuela Macrona po kojima je zadaća te vojske da obrani Europu od zemalja poput Rusije, Kine, ali i SAD-a.

Novi francusko-njemački sporazum ima i klauzulu o bilateralnoj solidarnosti između dviju zemalja u slučaju agresije, slično članku koji obvezuje i zemlje NATO-a. Tekst kaže da se pomaže "svim sredstvima koja su na raspolaganju, uključivo i vojnim, u slučaju agresije na teritorij". To se odnosi i na terorističke napade. Potpisani dokument predviđa da dvije zemlje podignu svoje odnose "na novu razinu i pripreme se za izazove s kojima se obje zemlje i Europa suočavaju u 21. stoljeću".

"Njemačka i Francuska trebaju preuzeti svoju odgovornost i pokazati put"

Macron je osudio laži koje se šire oko tog sporazuma s Njemačkoj. "Oni koji zaboravljaju vrijednost francusko-njemačke pomirbe postaju suučesnici zločina iz prošlosti", kazao je Macron.

"U Europi kojoj prijete nacionalizmi i koju potresa Brexit, Njemačka i Francuska trebaju preuzeti svoju odgovornost i pokazati put, ambiciju, zaštititi svoje narode", rekao je. "Volimo svoje zemlje, volimo Europu jer znamo da je to neodvojivo", dodao je Macron.

Francuska ekstremna desnica tvrdi primjerice da tekst predviđa da će njemački postati "administrativni jezik" francuskih regija Alsace i Lorraine.

Macrona u zemlji posljednjih dana kritiziraju predsjednica Nacionalnog okupljanja Marine Le Pen i predsjednik stranke Ustani Francuska Nicolas Dupont-Aignan, tvrdeći da sporazum koji sklapa s Njemačkom predviđa da će se značajan dio francuskog suvereniteta predati u ruke njemačkog susjeda. I u Aachenu su stotine ljudi sudjelovale u prosvjedima na marginama svečanosti potpisivanja sporazuma.