Njemačka kancelarka Angela Merkel i povjerenica Europske komisije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini sljedeći tjedan dolaze u jednodnevnu posjetu BiH, potvrđeno je portalu Slobodna Bosna iz Predsjedništva BiH.

Merkel će u Sarajevo doći 9. a Mogherini 10. srpnja, i Predsjedništvo BiH već priprema protokol posjeta koje su danas i službeno potvrđene.

U Predsjedništvu BiH vjeruju da će predstavnici Republike Srpske u narednih nekoliko dana prihvatiti reformsku agendu i da će taj dokument predstavili uvaženim gošćama na odvojenim sastancima 9., odnosno 10. srpnja.

Njemačka kancelarka i jedna od najutjecajnijih žena svijeta, Angela Merkel, svoj dolazak u Sarajevo nesumnjivo će iskoristiti kako dala podrška novom europskom pristupu BiH, kao i njemačko-britanskoj inicijativi, koja podrazumijeva ubrzane integracije, ali i socijalno-ekonomske reforme u zemlji.

Merkelova će prvo posjetiti Tiranu i Beograd, a zatim boraviti u Sarajevu, gdje će, pored ostalog, prisustvovati i ispraćaju posmrtnih ostataka u ratu ubijenih Srebreničana, ali zbog obaveza neće sudjelovati na obilježavanju 20. godišnjice zločina u Srebrenici - 11. srpnja u Potočarima.