Njemačka kancelarka Angela Merkel koja je u četvrtak u Ankari razgovarala s turskim predsjednikom Tayyipom Erdoganom i premijerom Binalijem Yildirimom, spomenula je više puta i "islamski terorizam" što je formulacija koja se turskom šefu države nije nimalo svidjela, piše agencija France presse.

Govoreći nakon susreta s Erdoganom, Merkel je spomenula "islamski terorizam" među temama o kojima su razgovarali.

Erdogana taj termin "duboko boli"

Erdoganu nije bilo drago da Merkel koristi taj termin, te je odmah reagirao. "Izraz islamski terorizam nas duboko boli. Takav termin ne treba se upotrebljavati, on nije točan. Jer islam i terorizam ne mogu se spajati".

"Nemojmo to upotrebljavati, molim vas, jer sve dok će to biti slučaj mi ćemo se morati suprotstavljati. Jer ako ništa ne kažemo, to će biti prihvaćeno. Dakle, ja, kao musliman i kao muslimanski predsjednik to ne mogu prihvatiti", kazao je.

Unatoč tome, Merkel je ponovno na zajedničkoj konferenciji za novinare s Yildirimom upotrijebila isti termin, ali je odgovarajući neizravno Erdoganu rekla da on nije usmjeren prema svim muslimanima.

Putovanje s puno kritika za Merkel

Merkel je rekla da je s turskim predsjednikom Erdoganom i premijerom Yildirimom razgovarala o puno kontroverznih pitanja, uključivo i tursku kandidaturu za pristupanje Europskoj uniji.

Ovo je prvo putovanje njemačke kancelarke u Tursku nakon pokušaja puča prošle godine u srpnju, a otad su u Turskoj uhićeni deseci tisuća oporbenih političara, novinara, državnih tužitelja, nastavnika i građana.

Zbog odlaska u Tursku doživjela je dosta snažne kritike i u Njemačkoj i od strane turske oporbe, jer do posjeta je došlo uoči referenduma, predviđenog za travanj, o reviziji ustava kojom će se značajno povećati ovlasti turskog predsjednika.

Upitana za te ustavne izmjene Merkel je istaknula važnost slobode izražavanja. "Vidjeli smo kako je nakon propalog puča turski narod ustao u obranu demokracije i za vladavinu demokracije u Turskoj", rekla je kancelarka na zajedničkoj konferenciji s Erdoganom.

"Upravo zbog toga je važno, u ovom odlučujućem trenutku, podržati slobodu mišljenja i, u vezi s tim, razgovarali smo o slobodi medija", dodala je.

Neke države, uključujući Njemačku, smatraju da Erdogan iskorištava neuspjeli puč za obračun s disidentima. "Oporba je dio demokracije", istaknula je Merkel.

Erdogan mijenja ustav

Erdoganu je u četvrtak predan zakon o izmjeni ustava što je samo proceduralni korak jer je vrlo jasno da će ga Erdogan odobriti a potom će izborno povjerenstvo službeno odrediti datum održavanja referenduma, vjerojatno početkom travnja.

"Nema govora o tome da će se ukinuti podjela vlasti", rekao je Erdogan o tom prijedlogu kojim će se parlamentarni sustav zamijeniti predsjedničkim.

"To daje mogućnost izvršnoj vlasti da bude učinkovitija. Sudbena vlast će zadržati svoje ovlasti i u novom sustavu", naglasio je turski predsjednik.
Razgovarali i o izbjeglicama

Dvoje su dužnosnika razgovarali i o Siriji i Iraku, o trgovinskim odnosima te sporazumu o migrantima.

"Pitanje izbjeglica iznimno je važno za Tursku, kao i za EU i Njemačku", naglasila je Merkel, dodajući da sporazum o izbjeglicama počiva na "zajedničkom interesu".

Izrazila je također spremnost da Njemačka primi 500 izbjeglica mjesečno iz Turske.

"Odlučili smo svaki mjesec primiti 500 izbjeglica kako bi i mi ovdje bili od pomoći u nekim slučajevima", rekla je Merkel, ali nije iznijela pojedinosti plana.

Tu odluku njemačka je vlada donijela prije nekoliko tjedana, rekao je jedan izvor iz vlade.

Komentirala i Trumpa

Yildirim je rekao na press konferenciji kako se može dogoditi da Turska napravi i poneku grešku dok traga za, kako je rekao, više stotina tisuća osumnjičenih za povezanost s muslimanskim klerikom Fetullahom Gulenom koji živi u egzilu u SAD-u, a kojeg Ankara optužuje da stoji iza neuspjelog pokušaja puča.

Merkel je rekla i da njemačke vlasti poduzimaju akcije protiv Radničke stranke Kurdistana i pozvala njemačkog i turskog ministra unutarnjih poslova da povećaju suradnju na tom planu.

Spominjući svoj telefonski razgovor s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom održan u subotu, Merkel je kazala kako joj se čini da je prioritet novog američkog predsjednika borba protiv međunarodnog terorizma.