U organizaciji Planinarskoga društva Orlova stina i UDVDR-a Tomislavgrad danas je održan tradicionalni memorijalni uspon od groblja u Lipi do Prokosa na Vran planini u spomen na petoricu poginulih hrvatskih vojnika (četvorice pripadnika Antiterorističke jedinice Lučko iz Zagreba i jednoga pripadnika Vojne policije HVO-a), koji su svoje mlade živote izgubili u velikoj snježnoj mećavi 30. ožujka 1995. godine.

Oblačno, kišno i vjetrovito vrijeme nije omelo sve one koji su se upravo na ovaj način željeli prisjetiti i odati počast petorici stradalih hrvatskih branitelja iz pratnje generala Janka Bobetka: Mladena Jakovljevića (1968.) iz Novske, Roberta Krizmanić (1970.) iz Ljubljane, Kreše Supine (1970.), iz Zagreba, Davora Zbiljskog (1968.), iz Zagreba i Ivica Begića (1962.) iz Mostara.

Nakon okupljanja sudionika kod groblja u Lipi, krenulo se u koloni prema Prokosu gdje su kod spomen obilježja predstavnici organizatora te Antiterorističe jedinice Lučko, planinarskih društava, tomislavgradske općine i Hercegbosanske županije položili vijeće i upalili svijeće. Prigodnu molitvu izrekao je duvanjski gvardijan fra Sretan Ćurčić.

Valja reći da su neki od sudionika do spomen obilježja na Prokosu stigli trčeći, biciklima ili vozilima.

Sudionici uspona i ove godine okupili su se u kratkome druženju i okrijepi.

Tomislavcity.com

Više fotografija pogledajte OVDJE.