Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić sudjelovao je u utorak u Bruxellesu na sastanku ministara unutarnjih poslova zemalja Zapadnog Balkana u organizaciji Vijeća Europske unije.

Na ovom sastanku, kojem je sudjelovao komesar za migracije i unutarnje poslove Dimitris Avramopoulos, razgovaralo se o izazovima i suradnji zemlja zapadnog Balkana u oblasti migracija, sigurnosti, kontroli granica i viznoj politici. Također, napravljen je pregled migrantske situacije u regiji, akcijama koje države samostalno poduzimaju i međusobnoj suradnji, priopćeno je iz Ministarstva.

Zaključeno je da jačanje efikasnosti kontrole granica, borbe protiv krijumčarenja ljudi i zajedničko suzbijanje ilegalnih migracija ostaje u vrhu prioriteta za EU i zemalja Zapadnog Balkana.

Ministar Mektić je upoznao komesara  Avramopoulosa i prisutne ministre sa izazovima sa kojima se suočava BiH zbog povećanog dolaska migranata od početka godine. Mektić je naglasio da problem ilegalnih migracija zahtjeva regionalni pa i zajednički europski pristup te da se jedino na taj način mogu postići očekivani rezultati. Također, upoznao je prisutne o zaključcima sa nedavno održanog ministarskog sastanka u Sarajevu i budućem djelovanju u suzbijanju ilegalnih migracija i zbrinjavanja osoba kojima je potrebna pomoć i zaštita. Na sastanku u Bruxellesu pohvaljene su aktivnosti i mjere koje BiH poduzima u ovoj oblasti, priopćeno je.

Ministri zemalja Zapadnog Balkana i EU potvrdili su da će nastaviti suradnju u borbi protiv odlaska osoba na strana ratišta u okviru terorističkih grupa, suzbijanju nasilnog ekstremizma i radikalizma te borbi protiv ilegalne trgovine oružjem.