Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao je u Sarajevu da ima informaciju da su u upravnom odboru organizacije ''Askeri'' Naser Orić i još dvije osobe.

On je za njih rekao da su sporna.

Mektić je novinarima rekao da je Ministarstvo sigurnosti BiH ozbiljno pristupilo provjeri informacije o organizaciji ''Askeri'', prenijela je RTRS.

''Nakon prvih provjera, za mene postoje indikativne stvari, sumnjivo je što se neke osobe iz kriminalnog miljea opet nalaze u upravnom odboru te udruge i izravno njime upravljaju''. rekao je Mektić, izrazivši sumnju u njihove dobre namjere.

Ministar sigurnosti obećao je da će, ako budu postojali dokazi da organizacija ''Askeri'' na bilo koji način izlazi iz granica zakona dostaviti kompletnu informaciju tužiteljstvu da se bavi time.

''Nismo još do kraja izvršili provjeru, početne informacije su indikativne zbog čega sumnjam u časne namjere te udruge. Ne sumnjam u djecu, ona samo mogu biti zloupotrebljena'', dodao je Mektić.

Pojavljivanje paravojnih formacija u BiH u posljednje vrijeme, prema njegovim riječima, dovodi do toga da se može govoriti o ugroženosti sigurnosti građana BiH.

''Latentna politička kriza koju na raznim razinama proizvode ključni političari u BiH za rezultat dobija paramilitantno organiziranje. To je izravna posljedica politike ključnih političara, koji bi trebalo da donose mir i stabilnost'', smatra Mektić.

Navodeći da čak i vlasti u nekim slučajevima angažiraju osobe iz kriminalnog podzemlja, Mektić je rekao da se kao sljedeći korak može očekivati nasilje.

Krajem siječnja na YouTube kanalu objavljena je snimka u kojem vehabijska organizacija ''Asker'' (na turskom jeziku asker znači vojnik) vrši islamsko podučavanje i vojnu obuku djece od devet do 17 godina, javio je Tanjug.