Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je danas da je ministar unutarnjih poslova RS-a Dragan Lukač „apsolutno neumjesno“ poredio Vladu SAD-a i njihov obračun s teroristima i opoziciju u RS-u.

Na izjavu Lukača, da, kao što američka vlada ne pregovora s teroristima, ni on ne progovara s dezerterima, misleći pri tome na lidera SDS-a Vukotu Govedaricu, Mektić je rekao da bi ministar unutarnjih poslova RS-a trebao da pita svog šefa gdje je bio tijekom rata.

Rekao je i da Vlada SAD-a pregovara s teroristima, ali s oružjem.

''S obzirom na to da je Lukač doveo ogroman broj policajaca s dugim cijevima u Narodnu skupštinu i oko nje, pretpostavlja se njih oko 150, pitam da li je i on po receptu Vlade SAD-a doveo policiju da se obračunava s opozicijom'', naveo je Mektić.

Smatra da Lukač nema zakonsko pravo određivati kako će se ponašati opozicija u parlamentu.

''To je silovanje Ustava i parlamentarizma u RS – naveo je ističući "da nije samo Lukač bio u ratu, a tri puta je tužio RS i dobio 40.000 KM zbog ranjavanja u ratu, dok drugi dobivaju obveznice, za koje se ne zna hoće li ih naplatiti".

''Kako ti iz SNSD-a odmah namirišu pare'', upitao je.

Mektić je postavio i pitanje i zašto se u parlamentu RS-a ne raspravlja o revizorskom izvještaju o stanju proračuna RS-a, ne objavljuju usvojene skupštine odluke i ne odgovara na zastupnička pitanja, pa ni osam do deset mjeseci.

''Opozicija je, kada nije imala drugi način da skrene pozornost na ova pitanja, iskazala neki vid bunta u Narodnoj skupštini RS-a. Nakon toga počele su optužbe da je riječ o puču, 'makedonskom scenariju' za koji sam ja u RS-u. Po čemu je sporan 'makedonski scenarij'. Ja sam za taj scenarij u RS...Tu je pobijedila demokracija, na civiliziran i demokratski način uspostavljena nova vlada i rješavaju se strateška pitanja koja su bila u zastoju'', rekao je Mektić na konferenciji za novinare u Banja Luci ističući da je za njega makedonski scenarij demokracija.

Naveo je da je on za svaki scenarij samo da pobjedi demokracija i u RS-u, da se riješi pitanje njene izolacije, kriminala, nezaposlenosti, te da narod ne odlazi s tih prostora.

Smatra da je neosnovana izjava entitetske premijerke Željke Cvijanović da je „RS regionalni lider u privrednom rastu“ te naveo da izmjene Zakona o trošarinama u BiH neće proći u parlamentu BiH sve dok taj novac bude planiran za „krpljenje proračunskih rupa u RS-u“.