"Izjava Selme Cikotića trebala bi upaliti sve alarme za uzbunu jer, ako ovo nije šala, onda imamo službenu najavu da će svakim danom biti sve gore", ocijenio je u izjavi za Srnu predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić.

"Dok se stanovnici Velike Kladuše samoorganiziraju i prave patrole u pokušaju samoobrane od napada i silovanja, ministar Cikotić prijedloge da se migranti uvedu u zakonske okvire naziva seksi idejama i vrlo je opušten. Ministar je nakon imenovanja imao dovoljno vremena da se slika i pozira, a sad očekujem da, u skladu sa našim zaključkom, pripremi informacije za plenarnu sjednicu Parlamentarne skupštine BiH o migrantskoj krizi", naglasio je Špirić.

On je istaknuo kako će kao predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH tražiti od ministra Cikotića detaljan izvještaj o migrantskoj krizi jer se on poziva na međunarode konvencije u zaštiti prava migranata, a ne čini ništa da se zbog eskalacije migrantske krize zaštite prava građana BiH.

"Jedan ministar sigurnosti ih je doveo u BiH, drugog smo ispratili jer nije dobio podršku u borbi protiv migrantske krize, a treći je mandat počeo pričom da su nam migranti najbolji turisti koji donose profit. Sve ovo upućuje na to da nema odlučnosti da se uhvatimo u koštac s ovom krizom", dodao je Špirić, pri tome očito misleći kako ih je Mektić doveo u BiH, a Cikotić ih želi zadržati.