Meksiko žali zbog odluke američkog predsjednika Donalda Trumpa o mladim ilegalnim imigrantima i zatražio je od američkog Kongresa da brzo pronađe rješenje kako bi se okončala ta neizvjesnost, navele su meksičke vlasti.

"Naša zemlja ne može ignorirati činjenicu da će tisuće mladih rođenih u Meksiku biti zahvaćene današnjom odlukom", reagirala je meksička vlada nakon obustave programa Baracka Obame koji je tzv. "Sanjare" štitio od deportacije i omogućavao im studiranje ili rad u Sjedinjenim Državama, piše Hina.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa priopćila je u utorak da ukida program Baracka Obame po kojemu su stotine tisuća mladih koji su ilegalno došli u Sjedinjene Države kao djeca bili zaštićeni od izgona iz zemlje.

Meksička vlada je precizirala da je poslala dopise senatorima i članovima Kongresa kako bi naglasila vrijednost tih mladih za američko društvo. Meksičke vlasti imaju moralni imperativ da djeluju i udvostručit će napore kako bi zajamčile najveću moguću zaštitu mladima zahvaćenim tom mjerom, istaknuli su.

"Ne možemo ignorirati da je gotovo 80 posto mladih upisanih u program DACA meksičkog podrijetla", komentirao je zamjenik ministra vanjskih poslova Carlos Sada na konferenciji za novinare.

Nakon objave ukidanja tog programa pokrenutog 2012. koji se odnosi na oko 800.000 osoba, u ponedjeljak su organizirani prosvjedi u Meksiku, posebice u Tijuani.

Od 12 milijuna osoba bez osobnih dokumenata koje žive u Sjedinjenim Državama, procjenjuje se da su polovica Meksikanci.