Uragan Patricia u četvrtak navečer je prilazeći pacifičkoj obali Meksika osnažio u "ekstremno opasnu" oluju kategorije 5, izvijestio je u četvrtak Nacionalni centar za uragane SAD-a (NHC).

Iznimno snažni uragan Patricia prijeti zapadnoj obali Meksika. U nekoliko država proglašeno je izvanredno stanje. Patricia je najsnažnija ikada zabilježena tropska oluja na zapadnoj hemisferi. Vjetrovi pušu brzinom od oko 320 kilometara na sat.
Središte uragana bi večeras trebalo ući na kopno. Na obali se očekuju 12 metarski valovi. Meteorolozi najavljuju i više od 150 milimetara kiše te upozoravaju na opasnost od poplava i odrona, piše Weather.com.

Svjetska meteorološka organizacija UN-a (WMO) objavila je izvješće u kojem napominje da bi se nadolazeći uragan Patricia koji iz minute u minutu jača na pacifičkoj obali Meksika mogao mjeriti s uraganom Hayan na Filipinima koji je prije dvije godine za sobom ostavio 7.300 mrtvih.

Glasnogovornica WMO-a Claire Nullis napominje kako uragan vrlo brzo jača te da je već ušao u skupinu najjačih uragana koji su pogodili istočnopacifičku regiju.

Nullis ističe da uragan puše brzinom od 320 kilometara na sat što je dovoljno da digne zrakoplov u visine i održi ga u zraku.
 

Ovo jačanje uragana okarakteriziranog kao uragan najjače snage, nagnalo je vlasti da započnu s hitnom evakuacijom ljudi, zatvore luke te obavijeste turste da odgode putovanje, piše ABC.

Uragan Patricia je krećući se u smjeru sjevera-sjeverozapada brzinom od oko 16 kilometara na sat tijekom noći postala uragan s vjetrovima koji pušu brzinom od oko 300 kilometara na sat.
 

Oluja je po posljednjim izvješćima zahvatila područje na oko 320 kilometara jugozapadno od luke Manzanillo u kojoj je objavljeno upozorenje na opasnost od uragana. Upozorenje na opasnost od uragana vrijedi i za ljetovalište Puerto Vallarta.

Očekuje se da oluja kategorije 5, najviše moguće, donekle oslabi prije dodira s kopnom tijekom petka popodne na područjima gdje su objavljena upozorenja, izjavio je NHC.
Dio trgovaca u Puerto Vallarti u četvrtak je iz opreza počeo obljepljivati prozore i zatvarati ih daskama a nekoliko letova na domaćim linijama je odgođeno. Dužnosnici meksičkih službi za izvanredna stanja počeli su pripremati skloništa i upozoravaju stanovnike saveznih država Colima, Jalisco i Michoacan da se pripreme za olujne kiše. (Hina)