Šemsudin Mehmedović, dugogodišnji istaknuti član SDA i dužnosnik stranke na mnogobrojnim funkcijama, reagirao je na obavještenje Stranke demokratske akcije koje je objavljeno na web stranici SDA, u kojemu stoji da je Izborna komisija SDA konstatirala da je jedini kandidat koji ispunjava statutarne uvjete za predsjednika Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović, te je ovjerila samo njegovu kandidaturu za predsjednika SDA.

''I pored toga što sam prikupio dovoljan broj kandidatura za izbor predsjednika Stranke demokratske akcije Izborna komisija je priopćila da sam imao osam kandidatura općinskih/gradskih odbora, što nije bilo dovoljno za ovjeru kandidature, te da je određeni broj kandidatura odbačen zbog predlaganja većeg broja kandidata'', navodi Mehmedović i pojašnjava:

''Predlaganje većeg broja kandidata je mogućnost koja je predviđena Statutom i Pravilima izbornog postupka. Naime Statut SDA propisuje da se izbori za sve organe i funkcionere SDA provode tajnim glasanjem između više kandidata.

Međutim, SDA je neposredno prije procesa kandidiranja donijela Uputstvo kojim je propisala da se za predsjednika Stranke može kandidirati samo jedan kandidat kako bi onemogućila bilo kakvu konkurenciju postojećem predsjedniku SDA. Moje sprečavanje kandidiranja za poziciju predsjednika SDA pokazuje nedostatak hrabrosti predsjednika SDA, njegov nedemokratski i autokratski način upravljanja političkom partijom i nedostatak hrabrosti rukovodstva SDA da dozvole pluralizam i mogućnost kandidovanja većeg broja kandidata za poziciju predsjednika SDA''.

Navodi kako su njegova prava kao člana SDA i kandidata povrijeđena.

''Podnijet ću žalbu Apelacijskoj komisiji SDA i zatražiti zaštitu svojih prava u sudskom postupku. Na sve ovo najbolje da ništa ne komentiram jer je ovo sve najavio upravo neprikosnoveni Bakir prije 7 dana, što pokazuje da on zna što će se dogoditi  u budućnosti, a to je znak stanja u SDA. Kongres ostaje i vidjet ćemo, možda ne bude izabran jedini kandidat. Ovo što se događa u SDA je znak da je Bakir konačno naslijedio stranku koju je oteo od članstva. Da li je to dobro za SDA, a pogotovo za Bosnu i Hercegovinu, vidjet ćemo'', zaključuje Mehmedović.