U slučaju da Ruskoj Federaciji bude uveden još jedan set sankcija, u oblasti energetike ili financijskom sektoru, Moskva će biti prinuđena odgovoriti asimetrično, na primjer, restrikcijom letova stranih kompanija nad ruskom teritorijom, izjavio je danas ruski premijer Dimitrij Medvedev.

Medvedev, je u intervjuu za ruski ekonomski dnevnik “Vedomosti”, naveo da promjena maršrute letova može dovesti do bankrota mnogih aviokompanija, koje se i onako nalaze na rubu opstanka, prenio je Glas Rusije.

Govoreći o krizi u Ukrajini, ruski premijer je rekao da se nada da će kriza na jugoistoku te zemlje biti riješena i dodao da “dobra volja i delikatan rad” svih strana bit će potreban da se očuva mir.

On je podsjetio da je ruski predsjednik Vladimir Putin predložio mirovni  plan prije nekoliko dana i da se “čini” da ga je Ukrajina prihvatila, pošto su proruske snage, također, prihvatile plan, mada s nekim rezervama.

Jacenjuk: Uvešćemo ratno stanje ako ne uspije primirje

Ukoliko ponovo počnu žestoke otvorene borbene aktivnosti u Donjeckom basenu, središnja vlast će uvesti ratno stanje u Ukrajini, izjavio je danas ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk za TV kanal “1+1″.

“Ukoliko se ovo primirje završi onako kako su se završavala ranija primirja, ne samo u Ukrajini, nema druge varijante”, rekao je Jacenjuk, a prenosi agencija UNN.

“Je li sada potreban prekid vatre? Potreban je. Da se očuvaju životi, pregrupira, ojača”, rekao je on.

Prema Jacenjukovim riječima, da bi nastupio mir u Donbasu kad se prestane s pucanjem, ruski predsjednik Vladimir “Putin treba izvesti odande svoje plaćenike, svoju armiju i svoju tehniku”, a “Ukrajina potpuno obnoviti kontrolu nad državnom granicom”./HMS/