Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev uputio je u petak prikrivenu prijetnju zapadnim saveznicima Ukrajine koji su optužili Rusiju da kreira rizik od nuklearne katastrofe stacioniranjem snaga oko ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižja.

Ukrajina je optužila Rusiju da je s tog mjesta gađala ukrajinske gradove znajući da ukrajinske snage ne mogu riskirati uzvratiti vatru.

Tvrdi i da je Moskva sama granatirala to područje, dok Moskva tvrdi da je Ukrajina granatirala elektranu.

"Oni (Kijev i saveznici) kažu da je to Rusija. To je 100 % besmislica, čak i za glupu rusofobnu javnost", napisao je na Telegramu Medvedev, sada čelnik ruskog Sigurnosnog vijeća.

"Kažu da se to dogodi sasvim slučajno: 'Nismo to htjeli'", istaknuo je Medvedev.

"Što na to reći? Ne zaboravite da Europska unija također ima nuklearne elektrane. Nesreće se tamo također mogu dogoditi", dodao je.

Međunarodna agencija za atomsku energiju UN-a objavila je da bi granatiranje Zaporižja, najveće europske nuklearne elektrane, moglo izazvati nuklearnu katastrofu, ali nije uspjela stvoriti uvjete za inspekciju.

Kijev i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvali su na demilitarizaciju tog područja, dok je skupina G7 pozvala Rusiju da vrati taj teritorij Ukrajini.

Predsjednik odbora za vanjske poslove Dume Leonid Slutskij kazao je da je ideja o vraćanju elektrane Ukrajini "smijurija čak i sa stanovišta sigurnosti".

"A sve izjave ministara vanjskih poslova G7 u prilog njihovim zahtjevima nisu ništa drugo nego 'sponzoriranje nuklearnog terorizma'", dodao je na Telegramu.

Rusija je zauzela elektranu Zaporižja u ožujku, ali njome još uvijek upravlja ukrajinsko osoblje.

Kijev je rekao da je kompleks pogođen pet puta u četvrtak, uključujući prostor blizu skladišta radioaktivnih materijala.

Dužnosnici koje je imenovala ruska okupacijska vlast rekli su da je Ukrajina dva puta granatirala tvornicu, objavila je ruska državna novinska agencija TASS.