Bivši ruski predsjednik i aktualni zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev poručio je kako nema razloga da žali zbog navodno nasilne smrti ruskog pilota Maksima Kuzminova, prenosi ruska državna novinska agencija Tass. "Za psa, pseća smrt", rekao je Medvedev u intervjuu za ruske medije, uključujući Tass.

Medvedev je isječak iz intervjua podijelio na svom Telegram kanalu. Suzdržao se od elaboriranja ili komentiranja kako je točno Kuzminov umro. "Rekao sam sve što sam htio reći", istaknuo je. Španjolska novinska agencija EFE objavila je u ponedjeljak vijest kako je Kuzminov pronađen mrtav u Španjolskoj. Informaciju su naknadno potvrdili i ukrajinski obavještajci.

Tiskovna služba pokrajinske policije navela je kako istražuje navodno ubojstvo 33-godišnjeg muškarca. Njegovo tijelo s prostrjelnim ranama od vatrenog oružja pronađeno je u garaži u gradu Villajoyosi, nedaleko od Alicantea u južnoj Španjolskoj.

Predao ruski vojni helikopter ukrajinskim obavještajcima

Kuzminov je u kolovozu prošle godine preuzeo kontrolu nad ruskim helikopterom Mi-8 i sigurno ga doveo u ukrajinsku zračnu bazu u Harkivskoj oblasti. Sve se odvijalo u sklopu uspješne operacije Sjenica.

Kuzminov je dobrovoljno dovezao helikopter iz Rusije u Harkivsku oblast i predao ga ukrajinskoj vojnoj obavještajnoj službi (GUR) koja je čekala. Iz GUR-a su tvrdili kako je tijekom operacija pribavljena vrijedna dokumentacija i tajna tehnička oprema.

Pilot je ispričao kako je njegov motiv bilo protivljenje ruskoj invaziji na Ukrajinu. Istaknuo je kako ne želi biti dio toga. U zamjenu za provođenje ove posebne operacije ponuđena su mu jamstva sigurnosti, novi dokumenti i novčana naknada u iznosu od pola milijuna američkih dolara.

Tijekom operacije je zadobio ozljede. Prema ukrajinskoj verziji priče, druga dva člana posade odlučila su se "ne predati i izgubila su živote pri slijetanju". Radilo se o prvoj operaciji tijekom ovog rata u kojoj su Ukrajinci uspjeli zarobiti novu rusku letjelicu u borbenom stanju.