Međunarodni kazneni sud u Haagu izdao je jučer tjeralicu i nalog za uhićenje dvojice ruskih vojnih časnika koje se dovodi u vezu s počinjenim ratnim zločinima u Ukrajini, piše Washington Post.

Sud je u priopćenju naveo da je izdao tjeralice za general-pukovnikom Sergejem Ivanovičem i admiralom Viktorom Sokolovim. U vrijeme navodnih zločina Ivanovič je bio zapovjednik dalekometne avijacije Zrakoplovnih snaga u ruskim oružanim snagama, dok je Sokolov bio zapovjednik crnomorske flote ruske mornarice.

Sudsko predraspravno vijeće utvrdilo je da “dva osumnjičenika snose odgovornost za raketne napade koje su izvele snage pod njihovim zapovjedništvom, ciljajući ukrajinsku infrastrukturu od najmanje 10. listopada 2022. do najmanje 9. ožujka 2023.”, stoji u priopćenju ICC-a.

Zločini protiv civilnog stanovništva "u skladu s državnom politikom"

Dvojica vojnih čelnika navodno su usmjeravali napade na civilne objekte i uzrokovali prekomjernu štetu na civilnim objektima što je dovelo do civilnih žrtava, a što se pak kvalificira kao ratni zločin.

Sud je također optužio Ivanoviča i Sokolova za nehumana djela te zločin protiv čovječnosti, što je klasifikacija koja dosad nije korištena u ratu u Ukrajini. Sud je u priopćenju naveo da su višestruki zločini protiv civilnog stanovništva bili “u skladu s državnom politikom”.

Ovo je tek drugi put da je haaški sud izdao naloge za uhićenje u svojoj istrazi o ratnim zločinima u Ukrajini. Prošle godine sud je izdao tjeralice za ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i Marijom Lvovom-Belovom, ruskom povjerenicom za prava djece, zbog ratnih zločina "nezakonite deportacije" i "nezakonitog premještanja" djece s okupiranih područja.

Ove tjeralice imaju tek simboličan učinak. Rusija kao i Sjedinjene Države ne prihvaćaju nadležnost ICC-a, a sud ne može suditi ljudima u odsutnosti.