Danas se obilježava 1. svibanj, Međunarodni praznik rada u znak sjećanja na velike radničke demonstracije održane u Chicagu 1. svibnja 1886. godine. Praznik se obilježava u cijeloj BiH,  i to dva dana, 1. i 2. svibnja, dok je u ŽZH neradni dan samo 1. svibnja.

U Chicagu su 1. svibnja 1886. održani masovni radnički prosvjedi tijekom kojih su istaknuti zahtjevi simbolizirani u 3 osmice: 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati kulturnog uzdizanja. Nakon što je provokator bacio bombu, policija je intervenirala oružjem i ubila šest, a ranila oko 50 radnika. Mnogo ih je uhićeno, a vođe štrajka izvedeni su pred sud. Petero ih je osuđeno na smrt, a trojica na dugogodišnju robiju.

U spomen na krvoproliće u Chichagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radnički prosvjedi. Već od sljedeće 1890. godine taj datum postaje međunarodnim danom opće solidarnosti radništva.

Tijekom sljedećih godina radnici u zapadnim zemljama, uz posredovanje sindikata i sporazumijevanje s poslodavcima, odnosno državom, postigli su zapažene uspjehe u borbi za svoja prava pa su s vremenom smirene socijalne tenzije. U istočnim zemljama radnički pokreti su nadzirani od boljševičkih, odnosno komunističkih partija, koje su formalno zagovarale socijalnu pravdu, ali su radnici i dalje bili izrabljivani.

Nekada je to bio praznik kojim se odavala počast borbi za radnička prava, dok većinu građana danas Prvi svibanj asocira tek na neradni dan ili roštilj u prirodi.

BIH praznik rada dočekuje s  511.922 osobe na evidencijama zavoda i službi za zapošljavanje. Ni većina zaposlenih nema previše razloga za slavlje. Od 718.000 zaposlenih, dramatična je procjena kako oko 200.000 njih radi za minimalnu mjesečnu plaću od oko 370 maraka, a da otprilike isti broj zaposlenih svaki dan ide na posao, ali redovito ne dobiva plaću niti im se uplaćuju doprinosi! Tako i na 1. svibnja oko milijun stanovnika BiH živi na granici siromaštva, a od toga njih više od 600.000 ispod te granice. Tome treba dodati i oko 500.000 umirovljenika u BiH, s tim da više od 60 posto njih ima mjesečnu mirovinu koja jedva prelazi 300 maraka.

Bosna i Hercegovina je među najsiromašnijim zemljama u Europi i svijetu. Prema nedavnoj analizi Svjetske banke, BiH je po nacionalnom bruto dohotku među najsiromašnijim državama bez obzira na to što statistika kaže da BDP u posljednje vrijeme vidljivo raste.

Međutim, BiH ima i drugo lice, ono koje govori o nevjerojatnom bogatstvu malog broja ljudi. Inozemna istraživanja pokazuju kako u Bosni i Hercegovini žive 92 multimilijunaša čije bogatstvo vrijedi nešto više od deset milijardi maraka. U tu kategoriju, prema međunarodnim standardima i metodologijama, spada svaki pojedinac čije bogatstvo premašuje iznos od 30 milijuna dolara. Zanimljivo je da broj multimilijunaša u BiH raste - 2012. godine bilo ih je 65, a po svim procjenama, na kraju ove godine bit će više od 100! Ni oni neće ići na grah, oni će Praznik rada dočekati na egzotičnim svjetskim destinacijama.

Setan praznik rada, nezaposlenima želimo brz pronalazak posla, a posebno praznik rada čestitamo onima koji danas rade!