U svijetu se 20. studenog obilježava Međunarodni dan djeteta. Cilj obilježavanja ovog Dana je podsjetiti javnost o potrebi zaštite djece i maloljetnika od zlouporabe, nasilja i raznih oblika diskriminacije.

Međunarodni dan djeteta se obilježava od studenog 1989. godine, kada je usvojena Konvencija o pravima djeteta. Ona predstavlja temelj za bolji život djece te je najšire prihvaćen dokument o ljudskim pravima u svijetu.

Konvencija identificira, između ostalog, pravo na život, zaštitu od štetnih utjecaja,zaštitu od iskorištavanja i zlouporabe. Obilježavanje Međunarodnog dana djeteta potaknula je Organizacija Ujedinjenih naroda i njezine specijalizirane ustanove.

Zajedničkim aktivnostima ovaj Dan prigodno su obilježili i učenici osnovnih škola s područja općine Prozor-Rama. Godišnjim planovima i programima rada planiran je zajednički susret povodom Međunarodnog dana djeteta u Osnovnoj školi ¨Ivan Mažuranić¨ Gračac.

Učenici u pratnji školskih pedagoga i ravnatelja škola susret su započeli u Multimedijalnoj dvorani na Gračacu međusobnim upoznavanjem, kratkim predstavljanjem škole domaćina, nakon čega je uslijedila tema današnjeg susreta. Kroz prezentaciju o pravima djeteta učenike je upoznala pedagoginja škole Emilija Mendeš.

Nakon prezentacije učenici su pogledali dokumentarni film o uvjetima života djece u Kongu gdje dulji niz godina kao misionar djeluje naš fra Ilija Barešić.

Poslije prezentacije i pogledanog filma otvorena je rasparava, učenici su mogli iznijeti dojmove te usporediti svoje uvjete života i odrastanja s uvjetima života djece u svijetu.

Po dolasku u školu nastavljeno je ugodno druženje učenika uz doručak. Potom je uslijedila izrada plakata na temu Dječjih prava, a za kraj su održane sportske aktivnosti.

Od nogometa, povlačenja konopca, skakanja u vreći ...svatko je imao priliku pokazati svoje sposobnosti. Na inzistiranje učenika i djelatnici škola imali su svoje predstavnike među natjecateljima. U skakanju u vreći okušali su se pedagozi Nikica Beljo, Monika Beljo te nastavnica tjelesne i zdravstvene kulture Ružica Šimunović, koja je uspjela prva stići do cilja. Upravo ovaj dio natjecanja učenici su podržali s najvećim oduševljenjem.

U takvom raspoloženju je i završio susret na zadovoljstvo svih sudionika.

Koristimo prigodu da se zahvalimo osnivaču, općini Prozor-Rama na osiguranom prijevozu te sendvičima i sokovima za učenike i fra Mati Topiću na ustupljenom prostoru.

Osnovna škola ¨Ivan Mažuranić¨ Gračac