U Međugorju se za uskrsne blagdane očekuje porast dolazaka i noćenja hodočasnika u odnosu na lani, a uz domaće, trenutačno je najviše gostiju iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Poljske.

Što se tiče nekih brojki za uskrsne blagdane, jako je teško davati prognoze, no ja bih osobno bio jako zadovoljan kad bi bilo oko šest tisuća ljudi na noćenju više dana, tj. kad bismo za vikend ostvarili od 10 do 15 tisuća noćenja, kazao je Feni predsjednik Udruge turizma, hotelijera i iznajmljivača soba iz Međugorja Davor Ljubić.

Dodao je kako očekuju goste iz svih zemalja zapadne Europe.

Dodatno, uz domaće goste, hodočasnici iz Slovenije i Hrvatske ostvaraju sve više noćenja što hotelijere u Međugorju jako raduje, a vesele se i povratku gostiju iz svih zapadnoeuropskih zemalja, kao i najavljenom dolasku hodočasnika iz Ukrajine.

Ove bi godine Međugorje po broju dolazaka i noćenja trebalo premašiti rekordnu, predpandemijsku 2019. godinu, no kako kaže predsjednik Udruge turizma, hotelijera i iznajmljivača soba, za to postoje neki preduvjeti “koji nisu u njihovim rukama”.

Što se nas tiče, mi radimo sve što je u našoj moći, ali oni koji drže vlast u svojim rukama, eventualno će nam krojiti sezonu. Trenutno imamo veliki broj novonastalih problema na graničnim prijelazima i duga čekanja, koja će biti sve veća s većim protokom autobusa, potvrdio je Ljubić.

Mišljenja je kako se nepripremljeno ušlo u uvođenje PDV-a za prijevoznike u BiH, kao i vinjete zbog čega su dovedeni u pitanje jednodnevni izleti iz Hrvatske u BiH.

Nepripremljeno se ušlo u uvođenje PDV-a za prijevoznike u BiH, jer na svim graničnim prijelazima još uvijek nije uvedena mogućnosti naplate tog PDV-a za BiH i čeka se predugo. Naime, za jedno običnu naplatu PDV-a čeka se između 15 i 30 minuta, što je neprihvatljivo, pogotovo iz tog razloga što iz autobusa mora pojedinačno izlaziti svaki putnik. Tako da su sve to stvari koje otežavaju ulazak, pogotovo jednodnevnih izleta u Hercegovinu, kaže Ljubić.

Rekao je i da su jednodnevni izleti već ugroženi, što pokazuje činjenica da su pojedini turoperatori već isključili Mostar i Hercegovinu iz svojih dnevnih posjeta.

Ako se što ne uradi po pitanju prekogranične suradnje između BiH i Hrvatske bojim se da će ti jednodnevni izleti u dogledno vrijeme biti ugašeni, jer kome se isplati čekati sat-dva da pređe granicu da bi onda obišao Mostar u jednom izletu koji traje maksimalno tri do četiri sata, ocjenjuje Ljubić.

Drži i da su vinjete u Mostaru za ovu godinu uvedene ishitreno, dok je s druge strane u Međugorju cijena vinjete povećana za 100 posto.

Nisam protiv toga, ali mislim da se trebalo sačekati s primjenom, pogotovo kada se uzme u obzir da su jednodnevna putovanja prema Hercegovini ugrožena. Možda je trebalo čekati početak iduće godine, istaknuo je na kraju predsjednik Udruge turizma, hotelijera i iznajmljivača soba iz Međugorja Davor Ljubić.

(www.jabuka.tv)