Hotelijeri i iznajmljivači soba u Međugorju prezadovoljni su ovogodišnjom sezonom, a poseban pokazatelj dobre sezone je i broj hodočasnika iz SAD-a, Španjolske i Irske, koji se u velikom broju vraćaju u ovo hercegovačko mjesto.

Sezona još nije ni blizu kraja, ona traje od Uskrsa do Svih svetih, a hodočasnici dolaze i za Advent i Novu godinu. Svi možemo biti prezadovoljni ovom sezonom u Međugorju, godina povratka hodočasnika sa svih kontinenata u Međugorje.

Ono što je malo neugodno iznenadilo domaće hotelijere je manji broj Talijana nego inače, ali to je radi prisutnog straha od koronavirusa. Talijana je manje, ali svih ostalih je puno više, rekao je u razgovoru za Fenu Davor Ljubić, predsjednik Skupštine Udruge turizma hotelijerstva i iznajmljivača soba (UTHIS) Međugorje.

Kako kaže, osim Hrvata koji su najbrojniji, ogroman broj hodočasnika dolazi iz Poljske, a raduje ih posebno povratak Amerikanaca.

Već sam nekoliko puta isticao kako nas raduje veliki povratak Amerikanaca, ali i Španjolaca i Iraca. Povratku Amerikanaca najviše pogoduje direktna zračna linija između Dubrovnika i New Yorka. Amerikanci su za svako tržište bitan segment jer ondje gdje dolazi Amerikanac, to znači da je to sigurno lokacija.
 


Povratak Amerikanaca znači da je i usluga u Međugorju odlična, jer oni drže do kvalitete objekata, što pokazuje da je Međugorje destinacija s velikim brojem kvalitetnih objekata. Amerikanci traže duhovnu obnovu, ali i hedonizam da im je ugodno i duši i tijelu, naglašava Ljubić.

Po njegovim riječima, Međugorje je bitna polazna točka za turizam u Bosni i Hercegovini.

Prošla su vremena kada su hodočasnici dolazili samo u Međugorje, danas oni idu u Mostar, Neum, Sarajevo, na Kravicu i s te strane Međugorje zaslužuje biti među vodećim turističkim i hodočasničkim centrima, jer hodočašće jest jedna vrsta turizma.

Od Međugorja dobro žive svi oni koji gravitiraju njemu. Također, otvaraju se neke nove mogućnosti, posebno s brzom cestom od Stoca prema Neumu, mogućnosti da se vide i prirodne ljepote Hercegovine, smatra on.

Hrvatska je od ove godine članica Schengena, a to onda stvara probleme za grupni turizam u Međugorju, jer su drugačije procedure na granici.

To sam isticao kao problem i prije nego što je počela sezona, nije se puno promijenilo, ali smo pretpostavili da će biti velika čekanja na graničnim prijelazima u špici sezone. Osim procedura morate najaviti ulazak autobusa, na koji granični prijelaz će ući, plaćanje PDV na samom graničnom prijelazu. Osim toga, bilo je tu dosta poteškoća, uvođenja vinjeta u Mostaru, povećanje cijena vinjete u Međugorju, povećanje cijena parkinga, ali izgurali smo sezonu, rekao je Ljubić.

On smatra kako u budućnosti Međugorje i Zračna luka Mostar mogu imati još više međusobne koristi jedni od drugih.

Mostarska zračna luka ima potencijal što se tiče Međugorja, kroz Međugorje imamo trenutnu povezanost s dva velika hodočasnička mjesta u Italiji: San Giovanni Rotondo i Foggia. Sa zračnom lukom Foggia imamo povezanost dva puta tjedno linijom od svibnja do listopada i nadamo se da će ta linija i dogodine prosperirati te da ćemo s tom linijom se uspjeti povezati s Italijom kako je zamišljeno.

Plan je da iduće godine imamo direktno, ili preko Foggie, povezanost s Catanijom, sa sjevernom Italijom (Verona, Bergamo, Milano). Nadam se i da ćemo sa Croatijom Airlines (CA) završiti priču o otvaranju linije s Rimom, ove godine nismo uspjeli jer CA nije imala dovoljan broj posada. Definitivno se ide u realizaciju tog projekta iduće godine, da bude dva puta tjedno linija između Mostara i Rima, otkriva predsjednik Skupštine UTHIS Međugorje.

Dodaje kako Zračna luka Mostar ovisi i o odlukama niskotarifnih kompanija.

Niskotarifni prijevoznici biraju rutu koja je njima zanimljiva, Mostar jest zanimljiv, ali Split i Dubrovnik su im zanimljiviji jer privlače puno više gostiju. Uspjeli smo ostvariti neke kontakte, ali kada će se realizirati prve linije ne znamo. Očekujmo da će Zračna luka Mostar iduće godine doći do brojke od 50.000 putnika, mišljenja je Ljubić.

Očekuje i da će i postsezona u Međugorju biti jednako dobra.

Što se tiče samog Međugorja, mi nikada nismo imali Advent u smislu kako to imaju druge destinacije, u nas je bitno hodočašće. Advent je kod nas uvijek dobro posjećena, posebno vikendom. Vjerujem da ćemo u iduću godinu uči i s novim cijenama jer je ove godine bila konsolidacija tržišta. Međugorje danas ima između 8.000 i 10.000 ležaja i oni su popunjeni jako dobro, u vrijeme velikih blagdana su bili popunjeni 100 posto, što znači da je zanimanje za Međugorje veliko, zaključio je Ljubić.

Dokaz da su se Amerikanci vratili je i veliki broj njih koji se moli u prostoru međugorske crkve, a jedan od njih je i Augustin Ngwa, koji dolazi iz Atlante, savezna država Georgia.

Ovo je moj prvi posjet Međugorje, došao sam iz više razloga, zbog hodočašća, radi proslave 20 godišnjice braka jednog kolege, do sada je sve bilo jedno prelijepo iskustvo. Međugorje je fantastično, vidjeli smo mjesta s čudima, upoznali smo prekrasne ljude, bilo je to jedno bogato iskustvo, poručio je Ngwa.

On i njegova grupa su veoma zadovoljni cijenama u Međugorju.

Da budem iskren, očekivao sam da će biti malo skuplje. Uzimali smo taksi, koštao je samo pet ili šest dolara. Cijene su poprilično niske, u odnosu na druga mjesta. Svatko ima jedno dobro iskustvo što se tiče Međugorja, to je nešto čega ćemo se sjećati čitav život. Sve je bilo fantastično i planiram se vratiti u skorijoj budućnosti, izjavio je hodočasnik iz SAD-a.

Osim Amerikanaca, u rujnu je velik broj i hodočasnika iz Španjolske, a među njima je Juan Mer Tepraz iz Castellóna.

U Međugorju sam s majkom, došli smo iz duhovnih razloga. Prvi put sam ovdje, a ono što mi se posebno sviđa su ljudi i kako je sve mirno, kazao je španjolski hodočasnik.

(Fena)