Poljski mons. Henryk Hoser održat će prvu misu u Međugorju ove nedjelje u 19 sati čime će biti službeno proglašeno "preuzimanje" ovog marijanskog svetišta pod kontrolom službenog Vatikana.

Kao što je portal Klix.ba pisao ranije, početak je to jednog novog doba za ovo hercegovačko svetište, obilježenog drugačijim i pozitivnijim odnosom s vrhovnom crkvenom vlasti.

Hoserov glavni zadatak je poboljšati rad svećenika s hodočasnicima, a njegove su ovlasti vrlo široke te će vjerojatno utjcati i na osobna pitanja, za koja je dosad bio odgovoran isključivo mjesni biskup. To podrazumijeva dovođenje novih, i to stranih svećenika u međugorsku župu, ali i utjcaj na izbor župnika.

Podsjećamo, Crkva je desetljećima bila suzdržana prema Međugorju i na snazi je bila izjava Biskupske konferencije Jugoslavije iz 1991. koja nije branila hodočašća ali nije ni utvrdila da se radi o nadnaravnim ukazanjima.

Preokret se dogodio 2010. godine kada je papa Benedikt XVI. imenovao kardinala Camilla Ruinija, a rad je nastavio papa Franjo, koji je prošle godine u Međugorje uputio Hosera kako bi analizirao pastoralnu situaciju, prenosi klix.ba.