Izrael je zemlja koja je do sada cijepila najviše stanovnika. Cijepili su se cjepivom koje su napravile tvrtke Pfizer i BioNTech, a rezultati su vrlo ohrabrujući.

Više od polovice Izraelaca ili 3,5 milijuna ljudi je u potpunosti ili polovično cijepljeno. Među starijim osobama i onim koje su u većem riziku dramatično se smanjio broj zaraženih.

Od sredine siječnja do početka veljače među potpuno cijepljenim broj novozaraženih smanjio se za 53 posto, hospitaliziranih za 39 posto, a onih s teškim simptomima za 31 posto. Na to je ukazao znanstvenik Eran Segal iz Znanstvenog instituta Weizmann.

U spomenutom razdoblju, broj novozaraženih među osobama mlađim od 60 godina smanjio se za 20 posto, ali je porastao broj hospitaliziranih i onih s teškim simptomima za 15 posto.

Napravljena je i baza podataka kako bi se utvrdilo koliko je cijepljenje zaista učinkovita, odnosno koliko su točni podaci dobijeni kliničkim testiranjem u kontroliranim uvjetima. Cilj je i identificirati trenutak kada bi države mogle dobiti kolektivni imunitet.

Više o učinkovitosti cjepiva trebalo bi biti poznato u sljedeća dva tjedna. Analizirat će se učinkovitost cjepiva kod mladih osoba, trudnica, kao i kod onih koji imaju dijabetes i rak.

U Pfizeru redovno prate podatke iz Izraela, koji bi mogli biti korisni u cijepljenju u drugim državama. Iz ove kompanije su poručili da je teško reći kada će se steći kolektivni imunitet zbog različitih okolnosti. Podsjetili su da to ovisi i od poštivanja mjera, kao što je fizička distanca.

U Izraelu ne očekuju da će tako brzo okončati pandemiju, kao što su prvobitno mislili po početku cijepljenja. Zaključavanje, treće po redu u ovoj zemlji, je bilo zbog pojave britanskog soja koronavirusa. No, pozitivno je to što se Pfizerova/BioNTechova cjepiva pokazala učinkovitom protiv ovog soja, prenosi agencija Reuters.