Broj žrtava ubijenih u terorističkom napadu islamističke skupine Al-Šabab na hotel u somalskom gradu Kismaju porastao je na 29, a među žrtvama su državljani Kenije, Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Tanzanije, objavile su vlasti u subotu.

Automobilska bomba eksplodirala je kraj hotela u tom lučkom gradu u vrijeme sastanka lokalnih plemenskih vođa i zakonodavca u petak navečer, nakon čega je slijedio napad, kazala je policija. Snagama sigurnosti trebalo je 11 sati da okončaju napad, rekli su.

U napadu četvorice militanata ubijen je i predsjednički kandidat na predstojećim lokalnim izborima, rekao je u predsjednik pokrajine Ahmed Mohamed.

Ubijeno je i najmanje dvoje novinara te djelatnik agencije UN-a.  

Među žrtvama su Hodan Neleyah, Somalijka s kanadskim državljanstvom i osnivačica televizije Integration, te Mohamed Sahal Omar, novinar SBC TV-a u Kismaju, a poginuo je i Naleyahin muž Jama Fariid.

"Svojim novinarskim radom Hodan je isticala pozitivne priče zajednice te doprinose u Kanadi. Postala je glas mnogih. Duboko žalimo za njezinim gubitkom, kao i svih ostalih u napadu na Kismaj", napisao je na Twitteru Ahmed Hussen, kanadski ministar imigracija.

Islamistička skupina preuzela odgovornost za napad

Islamistička skupina Al Šabab, koja pokušava srušiti somalsku središnju vladu, u petak je preuzela odgovornost za napad na hotel za vrijeme sastanka lokalnih plemenskih starješina i zastupnika koji se dogovarali pripreme za lokalne izbore.

Abdiasis Abu Musab, glasnogovornik vojnih operacija islamističke grupe, rekao je kako su militanti ubili 30 osoba, dok je poginulo četvero boraca Al Šababa.

Pokrajinski predsjednik Mohamed rekao je da je u napadu ubijeno troje Kenijaca, jedan Britanac, dva Amerikanca i tri Tanzanijca.

"Među ubijenima je bio i kandidat za pokrajinskog predsjednika po imenu Šurije. Četiri militanta su napala hotel. Jedan od njih je bio bombaš samoubojica, dvojica su ubijena, a jednog su živog zarobile sigurnosne snage Jubalanda", rekao je.

Dodaje i da je 56 ljudi ranjeno u napadu, uključujući dva kineska državljanina.

Žena kojoj je ubijen nećak: "Popodne ću biti na pogrebima drugih rođaka"

Predstavnici islamističke skupine i vladini glasnogovornici često daju različite podatke o broju stradalih.

Islamističku skupinu Al Šabab vladine su snage potisnule iz somalskog glavnoga grada Mogadišua 2011. godine, a od 2012. i iz Kismajua. No pripadnici te skupine i dalje su sigurnosna prijetnja jer i dalje napadaju u Somaliji i u dijelovima susjedne Kenije, čija vojska sudjeluje u mirovnoj operaciji Afričke unije u Somaliji s ciljem potpore njezinoj vladi.

Osman Nur, stanovnik Kismaja, za Reuters je kazao kako je eksplozija uništila dijelove hotela i obližnje trgovine te su snage sigurnosti raspoređene diljem grada. Televizijske snimke pokazuju zidove oštećene rupama od metake te izbačeni namještaj oko hotelskog dvorišta.

Halima Nur rekla je da je ubijen njezin nećak koji je radio u hotelu. "Dobila sam njegovo mrtvo tijelo jutros i upravo smo ga pokapali", rekla je. "Popodne ću biti na pogrebima drugih rođaka", dodala je.