U Hrvatskoj se posljednjih dana masovno kupuju pamučne maske kao zaštita od koronavirusa.

Neki ih trgovački lanci, kako smo pisali, prodaju za 14,99 kuna, no u dijelu ljekarni su i skuplje od toga pa je tako njihova cijena često oko 17 kuna ili čak više od toga. 

Neki ih prodavači oglašavaju kao medicinske maske, a neki čak kao zaštitne. Zbog toga se u subotu oglasio Državni inspektorat i zabranio da se pamučne maske oglašavaju kao zaštitne. 

Pamučne, perive maske za višekratnu uporabu ne smiju se na tržištu oglašavati ni prodavati kao zaštitne maske, izvijestio je u subotu Državni inspektorat nakon što je zaprimio brojne upite vezane za te proizvode i njihovu cijenu. Poručili su i da te maske nisu obuhvaćene Odlukom o iznimnim mjerama kontrole cijena pa, pojednostavljeno, cijene takvih maski mogu bez problema ići u nebo. 

Odlukom su obuhvaćene kirurške zaštitne maske koje spadaju pod medicinske proizvode te FFP2 i FFP3 koje spadaju pod osobnu zaštitnu opremu, za koje proizvođač mora provesti odgovarajući postupak ocjenjivanja sukladnosti, izraditi tehničku dokumentaciju. One moraju nositi oznaku sukladnosti CE te posjedovati EU izjavu o sukladnosti. Pamučne perive maske ne smatraju se navedenim kategorijama proizvoda i nemaju takva svojstva zaštite pa se na tržištu ne smiju oglašavati ni prodavati kao zaštitne maske, istaknuo je inspektorat. 

Na mnoga pitanja o pamučnim maskama danas su odgovorili i sa službenog vladinog Twitter profila Koronavirus.hr. 

Ljudi su ih pitali štite li te maske od koronavirusa. 

Beroš i Markotić: Pamučne maske nemaju funkciju zaštite od koronavirusa

"Kao što su Vili Beroš i Alemka Markotić objasnili u liveovima na http://koronavirus.hr: nemaju funkciju zaštite od virusa", poručili su sa službenog vladina profila.
 


Beroš je naime u prijenosu uživo u kojem je odgovarao na pitanja građana rekao da šivane masne nisu najbolja zaštita. Slično je kazala i Markotić nekoliko dana kasnije.

Zanimljivo je, međutim, da je Grad Zagreb pokrenuo šivanje upravo takvih maski.

Uglavnom su samo takve maske na tržištu pa građani koji žele koristiti masku, iako je naglašeno da nema potrebe da ih zdrave osobe nose, nemaju nekog izbora pored pamučnih maski.