Prilikom obavljanja redovnog rada policijski su službenici Mobilne jedinice prometne policije MUP-a RH u četvrtak su oko 14.30 sati na autocesti A3 kod naplatnih postaja Ivanić Grad zaustavili i kontrolirali dva autobusa istog prijevoznika u vlasništvu 43-godišnjaka iz Austrije, koja su prometovala na relaciji između BiH i R. Austrije.

Autobusima su upravljali navedeni vlasnik - 43-godišnjak iz Austrije, 67-godišnjak također iz Austrije i 43-godišnjak iz BiH, a nadzorom vozila i vozača je utvrđeno da su počinili više težih prekršaja iz Zakona o radnim vremenima, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređaja za bilježenje u cestovnom prometu te iz Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

O navedenom su izviješteni djelatnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Službe za mobilne inspekcijske nadzore, priopćeno je iz MUP-a RH. Njihovim dolaskom je u zajedničkoj suradnji obavljen daljnji nadzor u kojem je utvrđeno:

- da je 43-godišnjak iz Austrije, ujedno i vlasnik prijevozničke tvrtke počinio ukupno 10 prekršaja iz Zakona o radnim vremenima, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređaja za bilježenje u cestovnom prometu

- da su 67-godišnjak iz Austrije i 43-godišnjak iz BiH počinili tri prekršaja iz Zakona o radnim vremenima, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređaja za bilježenje u cestovnom prometu,

- dok je prijevoznik  počinio dva prekršaja iz Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.

Konkretno se radi, navode iz MUP-a, o prijevozu bez korištenja digitalnih kartica, prekoračenju maksimalnog dnevnog vremena vožnje, nedovoljnoj dnevnoj stanki odnosno dnevnom i tjednom odmoru, prekoračenom dvotjednom vremenu vožnje, neposjedovanju potrebnih dozvola za linijski prijevoz putnika u međunarodnom prometu te neposjedovanju stručne osposobljenosti za prijevoz putnika tj. neposjedovanja koda 95.

''Za navedenih 15 prekršaja su im djelatnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture izdali prekršajne naloge u kojima je izrečena sveukupna kazna od 171.000 kuna i 1.400 kuna troškova donošenja Prekršajnih naloga.  Temeljem članka 152. stavak 3. Prekršajnog zakona počinitelji su odmah platili dvije trećine izrečene novčane kazne'', stoji u priopćenju.

Osim prekršajnih sankcija, poduzete su upravne mjere, tj. vozaču koji nije stručno osposobljen izdana je zabrana obavljanja javnog prijevoza putnika do stjecanja potrebne stručne osposobljenosti.