Bivša kanadska manekenka Tiger Sun (46) koja se odrekla ugodnog života i otišla u ožujku boriti se protiv džihadista tzv. 'Islamske države' ispričala je medijima svoja iskustva četiri mjeseca ratovanja u redovima kurdskih boraca.

Nakon što je vidjela propagandni video ISIS-a u kojem se prikazuje preobraćeni džihadist John McGuire iz Ottawe, Tiger Sun, koja ima odraslu kćer iz prethodne veze, otišla je u Irak 1. ožujka i od tamo je prebačena u Siriju, gdje se pridružila ženskoj postrojbi kurdskih boraca.

U razgovoru za MailOnline Tiger je pričala o ratnim užasima kojima je svjedočila dok je pomagala svojim suborcima. Kako nema nikakve vojne obuke, Tiger je bila najkorisnija sa svojim dalekozorom, pomoću kojeg je navodila kurdske snajperiste. Tako je jednom prilikom vidjela djevojčicu koja je umrla od posljedica ranjavanja nagaznom minom, a jednom je u patroli stala na izgoreni prst dok tijelo nije bilo moguće pronaći. Vremenom se naviknula na svakodnevne užase bojišnice. Jednom prilikom je tako pojela svoj obrok pored hrpe mozgova.

Atraktivna plavuša rekla je da nije bila izložena nikakvom seksualnom nasrtaju i nije se osjećala seksualno ugroženom jer su je njeni suborci tretirali kao jednog od njih. Na fronti su žene i muškarci jednaki, jer su prvo vojnici, a zatim sve ostalo, kaže.



To je bio problem nekim borcima koji su došli iz zapadnih zemalja i žalili su se da su djevojke koje su zatekli na ratištu hladne prema njima, jer nisu shvatili da flertom ustvari izražavaju nepoštovanje prema ženama koje se bore s njima rame uz rame.

Kurdsko društvo vrlo je blizu matrijarhatu, objasnila je Tiger Sun i prisjetila se kako je na ratištu bilo potpuno normalno da 17-godišnja djevojka bude zadužena da stražari nad svim muškarcima.

Zbog neishranjenosti Tiger Sun je izgubila na težini i znatno je oslabjela tako da su joj u jednom trenutku popustile noge pod težinom opreme koju je nosila. Nakon tri mjeseca, kaže, većina Zapadnjaka "udari u zid" - previše izgube na kilaži i moraju otići, neki u Irak da povrate snagu, a neki kući.

Prije tjedan dana Tiger Sun je napustila Siriju i sada se oporavlja kod kuće. Ne boji se džihadista, koje opisuje kao "gomilu čovječuljaka s luđačkim bradama". "Sve što sam vidjela bila je gomila društvenih izroda koji se pretvaraju da su nešto veće nego što jesu", rekla je za MailOnline.

Tiger Sun ispričala je kako se jako zbližila sa svim prijateljma koje je stekla na ratištu i da je zabrinuta za njih. Također, kaže, ispalo je da doista voli borbu.