Zlatko Dalić odlučio se za deset istih igrača kao u prvoj utakmici na Maksimiru u kojoj je Hrvatska slavila 4-1. Jedina promjena trebao bi biti Mandžukić umjesto Kalinića

Grci su potpuno potonuli nakon maksimirske pljuske. Hodajući Atenom, bilo je gotovo nemoguće naići na nekoga tko još vjeruje u čudo i plasman u Rusiju.

- Nismo još gotovi, krećemo kao da je 0-0. Moramo zaboraviti zagrebačku utakmicu. Hoćemo li se braniti? Ma kakvi! Hrvatska se ne brani, mi ne igramo tako, ovdje smo došli pobijediti - kaže naš izbornik Zlatko Dalić, prenosi 24.sata.

Od maksimirskog šamara splasnula im euforija

Hrvatsku neće dočekati paklena atmosfera kakvu su najavljivali domaćini prije naše prve utakmice. Prodaja ulaznica išla je odlično. Navodno je bilo prodano više od 30.000 ulaznica, stadion je trebao biti pun, ali sve je očitije da će mnogi odustati od dolaska na Karaiskakis. Domaćini tvrde kako će stadion biti poluprazan, odnosno kako će na tribinama biti od 15.000 do 20.000 navijača.

- Znamo po što smo došli, nema euforije, moramo biti mirni i staloženi - dodao je Dalić.

Na Karaiskakisu su padali Hrvatska, Dinamo i Rijeka, ali večeras bi tamo uz Grke mogao pasti i jedan Nijemac – Michael Skibbe. Sve je bliže tome da u Grčkoj bude omražen kao njemačka kancelarka Angela Merkel.

Trebao je Skibbe biti spasitelj nakon debakla u prošlim kvalifikacijama, novi Otto Rehhagel. I dobro se držao, ali sve do Maksimira. No onda su mu sve lađe potonule. Zbog toga nije čudo da mu ovdašnji mediji već na njemačkom poručuju: “doviđenja”. Digli su Grci ruke od plasmana na SP. Jasno je da će oni koji dođu na stadion biti “naoružani” zastavama.

Gotovo je nemoguće da nemate grčku zastavu, malu ili veliku, doslovno se prodaju na svakom koraku. Od jednog do deset eura. Nije to samo zbog naše utakmice. Danas se u Ateni trči maraton. Jedan od najpoznatijih na svijetu. Očekuje se da će na startu biti čak 50.000 trkača. Naravno da svi neće doći do cilja, izgleda da je ovih dana u Ateni moderno odustajati.

Petrić: Grci su svjesni koliko smo bolji

Našu reprezentaciju u posljednje vrijeme prate ti maratoni. Trčao se maraton i prije mjesec dana kad smo igrali u Kijevu. Hrvatski igrači ostavili su dubok trag u Panathinaikosu i Olympiacosu. U Pireju će na tribinama biti legenda PAO-a Velimir Zajec, legenda Olympiacosa Martin Novoselac...

Tu je i Mladen Petrić, stručni komentator na grčkoj televiziji.

- Moji prijatelji Grci više i nemaju računicu za prolazak. Svjesni su koliko smo bolji. Teško da će i na fanatizam uspjeti nešto napraviti - rekao je Petrić.

Ovdje se osjete posljedice krize, koja je zemlju dovela gotovo na rub propasti. Cijene, naravno, ovise o mjestu na kojem se nalazite. Primjerice, u Pireju pivo možete popiti za jedan euro. U Ateni je nešto skuplje. Neki barovi i restorani s brzom hranom rade i do četiri-pet sati. Naša reprezentacija je u hotel Intercontinental stigla jučer oko 13 sati.

Hotel je smješten u centru Atene, a Modrić i društvo došli su bez velike pompe. U pratnji tek jednog policijskog auta. Očito je policija umorna nakon velikoga košarkaškog obračuna Olympiacos – Panathinaikos.

Samo jedna promjena

Grčka je posljednji put u kvalifikacijama, a da s druge strane nije bio Gibraltar, pobijedila 3-0 Moldaviju 2008.

- Pokazat ćemo da je onih 4-1 u Maksimiru bilo jer smo kvalitetniji. I želimo da HNS da šansu Zlatku Daliću, iako su ovo i Čačićeve pobjede. No na SP u Rusiju idemo s Dalićem koji nam je donio pozitivno ozračje u reprezentaciji i jasnu ideju - rekao je Ivan Rakitić.

U odnosu na utakmicu na Maksimiru, izbornik Zlatko Dalić trebao bi napraviti tek jednu promjenu, u prvih 11 umjesto Nikole Kalinića upada Mario Mandžukić.

- Prošli put s Mandžom nismo htjeli riskirati. Vidjet ćemo nakon treninga. Nadam se da će moći zaigrati. Grcima se vraćaju neki važni igrači, a nama je Mandžo jako falio u Zagrebu - rekao je Zlatko Dalić.