Federalni ministar zdravlja Vjekoslav Mandić kazao je zastupnicima Zastupničkog doma Parlamenta FBiH kako su restriktivne mjere na snazi od 10.11.2020. godine te su još na snazi. Iznio je podatek i o tjednoj incidenci broja zaraženih prema kojoj se vidi da situacija nije kritična u svim županijama.

“Određene izmjene su se odnosile na nošenje maski za djecu do 5. razreda osnovnih škola, omogućivanje rada parlamenata, održavanje pretresa u Vrhovnom sudu FBiH i dozvolili smo posjete ustanovama socijalne zaštite. Iako je epidemiološka situacija bila značajno izmijenjena nakon prosinca, Krizni stožer je smatrao da iste mjere trebaju ostati na snazi radi daljnjeg sprečavanja širenja virusa. Mjere nismo mijenjali jer smo procijenili rizik zbog omogućavanja ulaska stranim državljanima bez PCR-a, sezone skijanja i veće fluktuacije ljudi” , rekao je Mandić, prenosi N1.  

Govoreći o sedmodnevnoj incidenci, kazao je kako ona u SŽ iznosi 734,61, u HNŽ 400,96, BPŽ364,57, u USŽ 61,22 , a PŽ 84,65. “Vidimo da je situacija različita i zbog toga je Krizni stožer FBiH, a poslije i Vlada donijela naredbu da županijski krizni stožeri u skladu sa svojom epidemiološloj situaciji mogu donositi restriktivnije mjere”, zaključio je Mandić.