Luka Modrić, 29-godišnji veznjak Reala Madrida, našao se prije mjesec dana, u nedjelju 30. kolovoza, u ulozi na koju baš i nije navikao. Nije istrčao na domaći teren. Nije istrčao ni na gostujući travnjak. "Gostovao" je u sobi za ispitivanje Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u Gajevoj ulici u središtu Zagreba, piše Jutarnji list.

U svojstvu svjedoka, u istrazi protiv svojeg nekadašnjeg menadžera, po mnogima najmoćnijeg čovjeka hrvatskog nogometa Zdravka Mamića. Sa suprotne strane stola imao je zamjenika ravnatelja USKOK-a Svena Miškovića. U "rupi" između utakmice odigrane prethodnog dana u dresu Reala i odlaska s reprezentacijom Hrvatske u Baku, Modrić je nedjeljnu večer iskoristio da obavi svoju građansku dužnost i ispriča tužitelju USKOK-a sve što zna o okolnostima njegova transfera u Tottenham 2008., kao i okolnostima pod kojima mu je naknadno isplaćeno 50 posto od iznosa tog transfera, koji je on, većim dijelom, proslijedio Mamiću.

Jutarnji list uspio je doći do kompletnog iskaza Luke Modrića. I točne su već objavljene neslužbene informacije da je Modrić potvrdio ključnu stvar, a to je da je aneks ugovoru o profesionalnom igranju, prema kojemu mu pripada 50 posto od transfera, potpisan tek nakon njegova prelaska u Tottenham, a ne s ranijim datumom navedenim u samom aneksu.

Bez potraživanja

- Negdje krajem travnja 2008. dogovoren je moj transfer iz NK Dinama u Tottenham. Iznos transfera bio je 21 milijun eura, s time da je cjelokupan iznos transfera temeljem ugovora između NK Dinama i Tottenhama pripao Dinamu, a isplate od strane Tottenhama su vršene u više rata... Prije odlaska u Tottenham potpisao sam zapisnik o raskidu ugovora s NK Dinamom, u kojem je navedeno kako ja nemam više nikakvih materijalnih i financijskih potraživanja prema Dinamu.

Budući sam u to vrijeme bio presretan što odlazim u novi klub i u najbolju nogometnu ligu na svijetu, a uzimajući u obzir da sam imao bezgranično povjerenje u Zdravka Mamića, navedeni sam zapisnik temeljem njegova naloga potpisao a da nisam čitao što je u njemu navedeno - rekao je Luka Modrić. Pritom je naglasio da je više puta sa Zdravkom Mamićem razgovarao o tome koliko će on, s obzirom na sve što je dao za Dinamo, dobiti od transfera.

Usmeni dogovor

- Iako je Mamić u više navrata obećao da ću dobiti dio novca od svojeg transfera, to nikada nismo stavili u pisanu formu, već je sve bio naš usmeni dogovor - izjavio je Modrić, dodajući da je i nakon transfera u Tottenham pitao Mamića hoće li mu platiti dio od transfera, a Mamić mu je odgovorio, kaže Modrić, da će razmisliti i javiti mu.

- Nakon nekog vremena po ostvarenom transferu, kad sam već počeo igrati u Tottenhamu, ponovno sam se obratio Zdravku Mamiću te sam ga upitao hoće li mi isplatiti dio transfera. Zdravko Mamić mi je još jednom rekao da mora o svemu razmisliti i da će mi se javiti. Nakon toga Zdravko Mamić me kontaktirao te mi je rekao da ću ja formalno dobiti 50 posto od transfera, i to negdje oko 10,5 milijuna eura, ali da ću od tog iznosa dobiti samo manji dio, i to za zasluge koje sam ostvario igrajući za Dinamo i što sam ostao dulje u Dinamu... - opisao je Modrić.

Potpisivanje aneksa

- U to vrijeme, nakon što je ostvaren moj transfer u Tottenham i nakon što sam ja već igrao za Tottenham, koliko se sjećam, sačinjen je aneks ugovora o profesionalnom igranju između mene i NK Dinama temeljem kojega meni pripada 50 posto transfera. Zdravko Mamić tada mi je objasnio da je nužno da potpišem taj aneks kako bih mogao dobiti dio novca od ostvarenog transfera u Tottenham. Mislim da mi je Zdravko Mamić donio na potpis navedeni aneks, a koliko se sjećam, meni nije dao primjerak aneksa - ispričao je Modrić. Osim toga, nastavio je, Zdravko Mamić tražio ga je da njih dvojica potpišu ugovor o podjeli "Modrićeve polovice", kojim bi Modriću pripao manji, a Mamiću veći dio "kolača", i to s osnova Mamićeva ulaganja u igračev "nogometni razvoj".

- U opisanom ugovoru bila je isključivo definirana raspodjela 50 posto mojeg transfera u Tottenham. Ne mogu se sjetiti postotka koliko je meni pripalo, međutim, mislim da sam dobio sveukupno negdje oko 1,9 milijuna eura - rekao je Modrić, opisavši zatim kako je podizao novac s računa u banci u Zagrebu i Mamićev dio predavao njemu ili članovima njegove obitelji. Sukladno njihovu traženju, novac nije prebacivao na njihove račune, nego im ga je davao u gotovini u banci. - Postupao sam onako kako su mi rekli, odnosno rekli su mi da podignem gotovinu te njima predam...

U pravilu par dana nakon što bi novac od NK Dinama bio meni uplaćen na račun, ja bih otišao u banku zajedno s nekim od članova obitelji Mamić, koliko se sjećam jednom ili u dva navrata sa Zoranom Mamićem te Marijem Mamićem, sinom Zdravka Mamića, a što se tiče Zdravka Mamića, ne sjećam se zbog proteka vremena je li on zajedno sa mnom išao u banku - rekao je Modrić.

Povrat novca

Pitanje plaćanja poreza riješio je Dinamo, a novac koji mu je ostao na računu Modrić je koristio za osobne potrebe. - Napominjem da smatram da navedeni novčani iznos meni pripada, s obzirom na činjenicu da je zahvaljujući meni NK Dinamo uprihodio značajna novčana sredstva kako od mojeg transfera u Tottenham, tako i od sponzora. Međutim, ako se tijekom postupka utvrdi da nisam imao pravo na taj novac, ja sam ga spreman vratiti - istaknuo je hrvatski reprezentativac.

TVRDNJE USKOKA Modrić 52 milijuna dao Mamiću

U točki rješenja o provođenju istrage koja se odnosi na sredstva transfera Luke Modrića u Tottenham, USKOK tereti Mamića da je oštetio GNK Dinamo za 81,1 milijun kuna. USKOK tvrdi da je Mamić kao izvršni direktor kluba nakon Modićeva transfera i nakon što je Modrić potpisao zapisnik kojim se odriče bilo kakvih potraživanja od Dinama potpisao "aneks ugovora o profesionalnom igranju" kojim je predviđeno da igrač dobije 50 posto od budućeg transfera. Na temelju tog aneksa, koji prema optužbi u trenutku transfera 2008. nije ni postojao, Dinamo je od 2009. do 2011. isplatio ukupno 81,1 milijun kuna. Od toga je na porez i prirez otišlo 14,2 milijuna kuna, a oko 67 milijuna kuna prebačeno je na Modrićev račun, od čega je igrač oko 52 milijuna kuna predao Mamiću i članovima njegove obitelji.