Plastične slamke već neko vrijeme su neprijatelj broj 1 u očuvanju okoliša, a neke tvrtke, gradovi, pa čak i države, odlučile su ih zabraniti. No, novi “zlikovac” se pojavio na sceni – opušci cigareta.

Od filtera nema prednosti za zdravlje, a nisu biorazgradivi

Naime, filter cigarete sadrži plastiku koja nije biorazgradiva, a lako završi u moru.

“Potpuno je jasno da nema prednosti za zdravlje od upotrebe filtera. Oni su samo marketinško sredstvo. I olakšavaju ljudima pušenje”, rekao je za NBC News Thomas Novotny, profesor sa Sveučilišta u San Diegu i direktor Cigarette Butt Pollution Projecta.

Nekih 5,5 trilijuna cigareta proizvede se godišnje diljem svijeta, a većina njih ima filtere koji su napravljeni od celuloznog acetata kojem trebaju desetljeća da se razgradi.

Filteri prividno smanjuju količinu katrana koju pušač udiše prilikom uzimanja dima, no ujedno i prisiljavaju pušače da jače vuku dim kako bi dobili intenzivniji osjet katrana i nikotina. Rezultat je iluzija zdravije verzije proizvoda lošeg za zdravlje.

2,4 milijuna opušaka na plažama

Uz to filteri povećavaju prisutnost plastike u okolišu. Tijekom posljednje 32 godine opušci cigareta su bili najbrojniji predmeti pronađeni tijekom međunarodnog čišćenja plaža Ocean Conservancyja. Tijekom 2017. godine pronađeno je čak 2,4 milijuna opušaka na plažama, dok je plastičnih slamki pronađeno 644 000.

Nema podataka o tome koliko je opušaka cigareta s plaže završilo na dnu oceana.

Pušači zaziru od pepeljara i vjeruju da su opušci razgradivi

Iako proizvođači cigareta već neko vrijeme pokušavaju provoditi kampanje za uklanjanje opušaka, pušači se ne odriču lako navike bacanja opušaka.

NBC News navodi rezultate jedne fokus grupe koja je pokazala kako pušači smatraju da su pepeljare previše odvratne za upotrebu te da vjeruju kako su filteri razgradivi i da ih treba bacati na pod.

Tako sada različite grupe rade na tome da zaustave bacanje opušaka i tako sačuvaju more. Novotnyjeva zagovaračka grupa izradila je niz prijedloga kao što je zabrana jednokratnih filtera te prestanak pušenja općenito.

No on smatra da će se ozbiljnija kampanja protiv filtera moći provesti tek kad se uključe organizacije kao što je American Cancer Society, the American Lung Association ili American Heart, kao što je bilo i kad je u pitanju utjecaj pušenja na zdravlje.

Naravno, zdrav okoliš pretpostavlja i zdravlje ljudi, samo je potrebno da svi to shvate.