Putnički brod talijanske brodarske kompanije SNAV koji plovi na liniji Ancona-Split pokvario se nedaleko od Žirja i satima plutao na pučini. Na brodu Aureliji je oko 200 putnika i 92 članova posade, a trenutno ga prema Splitu tegli remorker Pollux. Prema prvim informacijama, trebali su stići u Split u rano jutro. Međutim, tegljenje bi moglo trajati i 30-ak sati, javljaju iz Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru.

Ostao bez pogona

Trajekt je isplovio sinoć oko 20.30 iz Ancone i trebao je jutros oko sedam sati uploviti u Split. No tijekom noći je ostao bez pogona. Brod se trenutno nalazi oko 10 nautičkih milja jugozapadno od Kornata.

Trebao je biti prihvaćen za tegljenje još jutros, ali iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture rekli su nam kako je tegljenje odgođeno.

Predviđeno je bilo spašavanje, već je bila pokrenuta akcija u smislu aktiviranja dvaju remorkera iz Šibenika i Splita. No zbog jačanja južine i porasta valova odustalo se od toga jer se pretpostavlja da ne bi bili adekvatni za tegljenje u Split. Trenutno čekamo informacije od nadležnih da vidimo što je odlučeno. Nije prijavljeno nikakvo ozljeđivanje, nije prijavljeno niti onečišćenje, kazao je David Radas, voditelj službe za odnose s javnošću pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Nije bila moguća evakuacija

Uz brod je bio pridruženi i brod Maira iz iste kompanije. Ali, kako nam kažu iz Ministarstva, zbog nedostatka stručnih službi nije bila moguća evakuacija, piše Index.hr.

Taj brod se sada nalazi negdje na području razgraničenja splitskog i šibenskog akvatorija. Brod plovi uz pomoć jednog motora, brzina mu je tri čvora, drži se smjera ali uz minimalne pomake. To je samo zadržavanje na moru. To je kontrolirano plutanje, ta brzina je neznatno kretanje, rekao je Radas.

Tegljenje prema Splitu

U međuvremenu, tegljač Pollux je presreo Aureliju i počeo je tegliti prema Splitu.

Tegljač Pollux je presreo Aureliju u 15 i 33. Kasnio je 33 minute zbog stanja mora, tamo su visoki valovi. S tegljača je javljeno da je brod uhvaćen u tegalj i krenulo je tegljenje. Zasad je jugo u slabljenju, dodao je Radas.

Koordinator iz Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) Mladen Butković kazao je za Dnevnik N1 Televizije kako tegljenje ide vrlo sporo zbog vremenskih uvjeta. Ako se nastavi tim tempom brod će do Splita stići tek za 30-ak sati. Oko 18 sati valovi su na tom području bili visoki oko 2,5 metra.

Najvažnije je da ljudski životi nisu ugroženi. Putnicima ništa ne fali, opremljen je svime, dodao je Butković.