U BiH je moguće pronaći majstore doslovno za sve što vas zanima, ako je suditi po brojnim oglasima na internetu, posebno na društvenim mrežama gdje mnogi imaju svoje stranice. No ovisno treba li vam vodoinstalater, stolar, električar, moler, građevinar…, morat ćete sačekati na njihove usluge.

To čekanje nekada traje nekoliko dana, mjesec, pa čak i nekoliko mjeseci. Bilo kakvi građevinski radovi zapravo su postali prava glavobolja, građani se žale da su skupe usluge, da je skup materijal, a i da su majstori prezauzeti.

Keramičari i moleri u našoj zemlji već imaju svojevrsne “liste čekanja” od po čak nekoliko mjeseci. Nešto manje čeka se kod električara, ali je i njih teško naći.

Kvalitetni majstori zarađuju dobro

Iako kvalitetni majstori u BiH mogu mjesečno inkasirati i više nego liječnici, trend odlaska je neumoljiv. Međutim, oni koji su super snalažljivi rade i u domovini i vani.

”U sezoni bude više posla, u zimskom razdoblju je to manje. Zbog toga tijekom sezone 20 do 30 dana netko može čekati na naše usluge, a zimi je to značajno manje. Značajno je kraće. Cijene ne mogu govoriti, to na mjestu dogovaramo zavisno od situacije. Ove zime nema puno posla, ljeti ima”, kazao nam je moler čiji kontakt je ekipa Faktora pronašla na OLX-u.

Drugi oglas nudi usluge električara, vodoinstalatera, bravara i stolara, a pozivom na ponuđeni broj javio se majstor sa diplomom pravnika, koji je kazao da su sa njim u timu još dva majstora i svi znaju raditi poslove koje su naveli. Kazao je i kako se električare zove čak i za zamijeniti sijalicu.

Usluge

Na internet stranici “Majstor u kući 24 sata” osim usluga koje nude istaknute su i cijene.

”Cijene naših usluga se definiraju po radnom satu bez obzira na to o kojoj vrsti usluge se radi. Formirane su u ovisnosti od vremenskog perioda tražene intervencije. Cijene nisu iste od 8 do 17, od 17 do 20 i od 20 do 8 sati. U večernjem terminu su veće za 30 posto i 100 posto. Prvi radni sat s dolaskom naplaćuju 50 KM plus PDV.

Drugi radni sat je 30 KM plus PDV. Cijene vikendom su za 50 posto skuplje u odnosu na redovne u terminu od 8 do 17 sati subotom, a od 17 sati subotom pa do ponedeljka do 8 sati cijene su skuplje za 100 posto u odnosu na redovite.

Važno je napomenuti da se navedene cijene odnose na usluge jednog servisera. Ako je neophodna istovremena intervencija i drugog servisera na istoj lokaciji, ta usluga se naplaćuje dodatnih 50 posto na postojeće cijene”, istaknuto je na stranici.