Ovo svestrano kulinarsko bilje lijepo se uklapa u druge okuse i često se koristi kao začin za jela od mesa, jaja ili povrća, prenosi Planet Natural.

Majčina dušica raste praktički posvuda i jednako je ugodna i lijepa iznutra kao i vani. Možete je posaditi u posude, uz prilaz domu ili na sunčano mjesto u vrtu. U nekim se kulturama čak smatralo da majčina dušica donosi vile u domove čije su je obitelji sadile u blizini.

Nisko rastuća, kompaktna i otporna višegodišnja biljka, majčina dušica može podnijeti umjereno hodanje i često se koristi kao alternativa travnjaku ili pokrivač tla po kojem se može hodati.  Lako se širi, zahtijeva manje vode od trave i jako je otporna.

Zabavna činjenica: Ranije su škotski gorštaci pili čaj od majčine dušice za snagu i hrabrost. Također se vjerovalo da mješavina piva i majčine dušice može izliječiti sramežljivost.

Kratki vodič: Sadnja, uzgoj i berba majčine dušice

    Savršen začin za jaja, juhe, meso i povrće
    Žilava trajnica koja dobro prezimi
    Lako se razmnožava odvajanjem ili reznicama
    Započnite sa sadnjom 6-8 tjedana prije posljednjeg mraza; priprema za dugo klijanje
    Berite po malo tijekom prve sezone — koristite svježe ili osušene
    Pazite na plemenitu plijesan, trulež korijena, lisne uši i paukove grinje

Njega biljke majčine dušice

To je popularna mediteranska biljka koja zadržava svoj okus u kuhanju i dobro se uklapa s drugim okusima kao što su češnjak, maslinovo ulje i rajčice.

Oprašivači poput pčela posebno uživaju u sićušnim ružičastim cvjetovima, cvjetovima boje lavande ili bijelim cvjetovima majčine dušice koji se pojavljuju u proljeće i ljeto.

Većina sorti majčine dušice može se brati i zimi u područjima gdje je trajnica, jer njezini sitni sivozeleni listovi ostaju zimzeleni.

Gotovo svako godišnje doba dobro je za sadnju majčine dušice. Bude spremna  za berbu za nekoliko mjeseci, a u podnebljima gdje dobro uspijeva, vraćat će se  iz godine u godinu.

Svjetlo

S obzirom na svoje mediteransko podrijetlo, biljke majčine dušice najbolje uspijevaju na izravnoj sunčevoj svjetlosti.

Posadite ih na sunčano, izloženo mjesto u svom vrtu ili u ukrasne posude koje možete pomicati tijekom dana kako biste pratili svjetlost.

Ako želite uzgajati majčinu dušicu u zatvorenom prostoru, stavite je na osunčanu prozorsku dasku ili, još bolje, u prostoriju koja ima puno sunca cijeli dan, poput sunčane terase.

Ako biljke sporo rastu, provedite jedan dan promatrajući njezinu lokaciju kako biste bili sigurni da prima dovoljno sunčeve svjetlosti. Ako nema dovoljno sunčeve svjetlosti, lišće će rasti sporije.

Tlo

Što je lošija kvaliteta vašeg tla, to je bolje za rast vaše majčine dušice. Biljka koja zahtijeva malo održavanja najbolje uspijeva na suhom, pjeskovitom ili ilovastom tlu, ali može cvjetati i na kamenitom šljunku ako joj se pruži prilika.

Majčina dušica brzo raste, pa držite svoje biljke najmanje 30 - 60 cm udaljene jedne od drugih kada ih sadite.

Ako odlučite posaditi majčinu dušicu u posudu, odaberite onu koja je dovoljno velika da u njoj raste.

Korištenje glinene posude također može pomoći u uklanjanju dodatne vlage iz tla i stvoriti idealno okruženje za vaš u biljku.  Pobrinite se da je vaša zemlja dobro isušena, jer se inače majčina dušica neće dobro razviti.

Voda

Ovisno o vanjskoj klimi, razvijene biljke majčine dušice treba zalijevati svaki drugi tjedan ili jednom mjesečno. Pričekajte da se tlo potpuno osuši, zatim ga natopite vodom, te ostavite da se ponovno osuši.

Majčina dušica također je otporna na sušu, stoga ne brinite ako prođe nekoliko dana bez zalijevanja. No, sve dok korijenje mladih biljčica ne učvrsti, zalijevajte ih češće i opreznije.

Temperatura i vlažnost

Što se tiče temperature i vlažnosti zraka, ova biljka nema posebne zahtjeve i može uspijevati veći dio godine do prvog mraza, a tada će prezimiti u stanju mirovanja.

Tijekom ljeta doživljavaju najveći period rasta, a tada im cvatu i cvjetovi koji privlače pčele i druge kukce.

Kako bi se izbjegle gljivične bolesti, majčina dušica zahtijeva dobru cirkulaciju zraka, posebno u toplim, vlažnim klimama. Biljke bi trebale biti dobro raspoređene kako bi se omogućio odgovarajući protok zraka.
Gnojivo

Svakog proljeća nanesite razrijeđeno višenamjensko gnojivo na biljke majčine dušice.

Ispravno korištenje gnojiva spriječit će biljku da proizvede prekomjernu količinu lišća, što može razrijediti aromatična ulja po kojima je biljka poznata.

Obrezivanje i održavanje

Obrezivanje majčine dušice potiče novi rast i grananje, što rezultira punijom biljkom. Općenito, što više obrezujete biljku, ona brže raste.

Međutim, tijekom sezone rasta  nikad ne uklanjajte više od jedne trećine vaše biljke u jednom mjesecu i uvijek je ostavite najmanje 12 cm neobrezane.

Majčinu dušicu također treba plijeviti češće od nekih drugih biljaka jer ne raste tako gusto i listovi joj nisu jako veliki, pa ne prave dovoljno sjene da spriječi rast korova.

Različite vrste majčine dušice  koje možete posaditi u svom vrtu

    Zlatna limunska majčina dušica x citriodorus’Aureus’)

Ovaj majčina dušica ima zlatne, prošarane listove i pravi miris limuna uz miris  mente.

    Majčina dušica puzavica (Thymus praecox)

Ova sorta niskog rasta i izgledom prostirke cvjeta u nijansama ružičaste, lavande i bijele i definitivno opravdava svoje ime. Stoga se često koristi kao pokrivač tla.

    Kim majčina dušica  (Thymus herba-barona)

Ova sorta niskog rasta ima blijedoružičaste cvjetove s aromom poput kima

Kako posaditi i uzgojiti majčinu dušicu?

Priprema mjesta

Majčina dušica voli puno sunca umjesto lagane sjene i dobro isušeno tlo dopunjeno s mnogo organskog komposta ili dobro istrunulog životinjskog gnojiva. Biljke uspijevaju u posudama i raširit će se između pločnika kako bi omekšale kamene staze. Korišteni kao obrub vrta, nježni cvjetovi majčine dušice privlačit će mnoge korisne vrtne kukce.

Biljku je potrebno držati zaštićenom od hladnih vjetrova. Majčina dušica možda neće preživjeti jake zime ako nije pokrivena.

Kako posaditi majčinu dušicu?

Majčinu dušicu lako je razmnožiti reznicama ili posaditi iz rasadnika. Razmak treba biti između 30 -60 cm u svim smjerovima.

Počnite sa sijanjem sjemena u zatvorenom prostoru, lagano ga prekrijte zemljom i održavajte vlažnim dok se ne pojave sadnice. Presadite van nakon što prođe sva opasnost od mraza. Ako želite, direktno sijte u pripremljene gredice dva tjedna prije zadnjeg mraza.

Nanesite organsko vrtno gnojivo i tekuće morske alge nekoliko puta tijekom vrtlarske sezone. Obrežite kako biste potaknuli rast.

Posuda bi trebala imati barem jednu veliku drenažnu rupu. Dobra mješavina pijeska, zemlje za posude i tresetne mahovine će osigurati hranjive tvari i potrebno isušivanje.

Popratne biljke koje treba saditi uz majčinu dušicu

Majčina dušica uspijeva u sunčanim uvjetima, pa je posadite u posude uz ružmarin, koji ima slične zahtjeve za zalijevanjem. Zasadite majčinu dušicu u vrtu uz jagode, kupusnjače, rajčice, patlidžane, brokulu i prokulicu.

Kako ubrati majčinu dušicu?

Počnite brati grančice majčine dušice tijekom prve godine od reznica; režite sadnice pažljivo do druge sezone. Za najbolji, maksimalan okus, uberite bilje ujutro neposredno prije cvatnje.

Listove skinite sa stabljike i koristite ih svježe ili osušene. Majčina dušica je jedna od onih biljaka koja ima izvrstan okus i svježa i osušena, poput origana ili kadulje.

Kako čuvati majčinu dušicu?

Za sušenje začinskog bilja odrežite stabljike čim se cvjetovi počnu otvarati.  Okrenite ih da vise naglavačke u malim grozdovima.

Za što možete koristiti biljku majčine dušice?

Majčinu dušicu lako je sušiti, čuvati u hladnjaku, zamrznuti ili držati u ulju ili octu. Začinite maslac ili majonezu majčinom dušicom za dodatnu dubinu okusa.

Engleska vrsta majčine dušice obično se povezuje s kuhanjem i na nju obično pomislimo kada nam padne na pamet ova biljka.

Koristite majčinu dušicu u sušenom grahu, mesnim gulašima, ribljim jelima i povrću koje ima jak okus, poput kupusa. Majčina dušica ide uz svaku juhu, varivo, povrće, meso ili umak koji se polako kuha.

Vrste s okusom limuna mogu se koristiti u čajevima, uz plodove mora ili u gotovo svim jelima koja zahtijevaju žar limuna.
Uobičajeni problemi s kukcima i bolestima kod biljaka majčine dušice

Majčina dušica je osjetljiva na plemenitu plijesan, trulež korijena ii druge biljne bolesti. Odaberite mjesta za sadnju s dobrom drenažom i puno cirkulacije zraka kako biste spriječili probleme.

Uobičajeni insekti štetnici koji napadaju ovu biljku uključuju lisne uši i paukove grinje. Pažljivo promatrajte i poduzmite najmanje toksičan pristup suzbijanju štetočina:

    Uklonite korov i druge ostatke iz vrta kako biste se riješili nametnika
    Bacite jako zaražene biljke tako da ih čvrsto spakirate u vrećice i odložite u smeće
    Pustite korisne insekte za napad i uništavanje nametnika
    Tapkajte problematična područja s štetočinama, dijatomejskom zemljom, uljem nima ili drugim organskim pesticidom.