Mađarski ministar vanjskih poslova optužio je Ujedinjene narode da iznose laži o migracijskoj politici njegove zemlje i istaknuo da ona "nikad neće biti zemlja migranata".

U govoru pred UN-ovim Vijećem za ljudska prava Peter Szijjarto optužio je "neke UN-ove dužnosnike", ne imenujući ih, da "iznose sramotne i neprihvatljive laži o Mađarskoj".

"Očito je da su UN-ovi dužnosnici koji iznose te laži o Mađarskoj pristrani u vezi s migrantskim pitanjem. No mogu vam reći da Mađarska nikad neće biti zemlja migranata", dodao je.

"Nikad nećemo dopustiti ni jednom jedinom ilegalnom migrantu da stupi na teritorij naše zemlje", istaknuo je.

Mađarska je 11. rujna već odbila kritike UN-ova Visokog povjerenstva za ljudska prava o svojoj migracijskoj politici pošto je ono dan ranije bilo izvijestilo da se upoznalo s "nevjerojatnim izvješćima" u kojima se navodi da migranti u tranzitnoj zoni nisu dobivali hranu.

"Konstruktivan dijalog s vladama prije preuranjenog donošenja zaključaka sigurno bi pozitivno djelovao na našu zajedničku zadaću promicanja i zaštite ljudskih prava svake osobe", rekla je mađarska veleposlanica Zsuzsanna Horvath u UN-ovu Vijeću za ljudska prava.