Mađarska će se povući iz UN-ovog sporazuma o globalnim migracijama i prije nego što stupi na snagu jer smatra da predstavlja "prijetnju svijetu", rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u Budimpešti nakon sjednice vlade.

''Ovaj sporazum ide protiv mađarskih interesa i zdravog razuma'', rekao je Szijjarto. Sporazum podržava migracije i smatra tu mogućnost temeljnim ljudskim pravom, a što je prema Szijjartu, iz perspektive Mađarske neprihvatljivo.

Sporazum će biti potpisan krajem godine

Sadržaj novoga sporazuma usuglašen je na općoj skupštini UN-a prošli petak, a za cilj ima stvoriti međunarodni okviru upravljanja migracijama. Sporazum će se potpisati krajem godine u Maroku.

Szijjarto je nadodao i kako je sporazum pogrešan u smislu da nije pravno obvezujući. Zaključio je kako Mađarska stoga neće biti dio rasprava u Maroku te da će glasati protiv migracijskog sporazuma ako dođe u opću skupštinu UN-a.

Mađarska se pod vodstvom svojega desno orijentiranog premijera Viktora Orbana od priljeva izbjeglica i migranata nastoji zaštititi sve strožom migracijskom politikom.

Orban je odbio raspodjelu migranata unutar EU-a na temelju kvota te je 2015. izgradio zaštitne ograde na granicama s Hrvatskom i Srbijom kako bi zadržao izbjeglice koji su putovali tzv. balkanskom rutom prema sjeveru Europe.