Europski parlament u četvrtak će preispitati sposobnost Mađarske da iduće godine predsjeda 27-članom Europskom unijom, s obzirom na probleme te zemlje s vladavinom prava, stoji u nacrtu parlamentarne rezolucije. Zadaća države koja predsjeda Europskom unijom je planirati i predsjedati sastancima ministara i pripremnih tijela EU, kao i predstavljati EU u odnosima i vezama s ostalim institucijama EU i međunarodnim organizacijama.

Predsjedništvo je odgovorno za angažman i rad na zakonodavstvu EU te mora djelovati kao pošten i neutralan posrednik, a to je uvjet koji Mađarska, zbog brojnih sukoba s EU, neće uspjeti ispuniti, stoji u nacrtu parlamentarne rezolucije.

Rezolucija će biti usvojena prekosutra

"Parlament preispituje na koji način Mađarska može vjerodostojno ispuniti ovu zadaću u 2024. s obzirom na nepoštivanje prava EU i vrijednosti sadržanih u članku 2. Ugovora o Europskoj uniji, i kako se može pridržavati načela iskrene suradnje", navodi se u nacrtu rezolucije koja će biti usvojena u četvrtak 1. lipnja.

Sukladno dogovoru svih vlada EU iz 2016., Mađarska bi trebala predsjedati blokom između srpnja i prosinca 2024. Kalendar je dosad već mijenjan zbog pridruživanja novih zemalja članica, no još jedna promjena u čijoj su pozadini problemi zemlje članice s poštivanjem vladavine prava, bilo bi bez presedana.

Mađari su u sukobu s EU

Mađarska je dugo u sukobu s EU u vezi više pitanja - vladavine prava, korupcije na visokim razinama, nedostatne neovisnosti pravosuđa, kršenja akademskih sloboda i prava LGBTQ zajednice. Zbog toga je EU zamrznula milijarde eura namijenjenih Budimpešti.

Mađarska vlada već godinama pregovara s EU o tim pitanjima, no postignut je neznatan napredak. Odluka o tomu hoće li se izmijeniti kalendar predsjedanja EU da bi se odgodilo ili potpuno otkazalo mađarsko predsjedanje blokom u rukama je vlada ostalih članica Unije.