Francuski predsjednik Emmanuel Macron je tijekom posjeta Slovačkoj s umjerene kritike prešao na žestok napad na mađarske i poljske čelnike nazivajući ih "ludim glavama" koje svojim protueuropskim stajalištima "lažu svom narodu".

U "građanskoj konzultaciji" o Europi održanoj u Bratislavi pred proeuropskom publikom Macron je žestoko napao vlade dviju istočnoeuropskih zemalja, sedam mjeseci prije europskih izbora koje vidi kao sukob nacionalista i proeuropskih progresista.

"Neki čelnici u Mađarskoj i u Poljskoj poigravali su se neprihvatljivom idejom. Kada ih čujem da uspoređuju Bruxelles s nekadašnjom Moskvom (u sovjetsko doba), to je suludo i neprihvatljivo. Lažu svom narodu", uzviknuo je, govoreći na engleskom.

"Kada vidim velike plakate na kojima piše 'Zaustavimo Bruxelles', pitam se što to rade! Žele zaustaviti Bruxelles i njegove strukturne fondove? Samo dajte, izvolite! Kako žive? Kako živi (stranka madžarskog predsjednika Viktora Orbana) Fidesz, tko ga financira? Tko ih je plaćao? Tko im je omogućio karijeru? Europski strukturni fondovi!", istaknuo je.

"Što rade ti čelnici, te lude glave koje lažu svom narodu?", upitao se. "Nacionalisti su narasli, pobijedili su u nekim europskim zemljama", dodao je pred novinarima.

"Da, postoji podjela" na progresiste i nacionaliste, rekao je nešto ranije tijekom dana. "Tko je prošli put pobijedio na europskim izborima u Francuskoj? Tko? Nacionalna fronta!" Marine Le Pen, koja je poslije promijenila ime u Nacionalno okupljanje.

"Nad tim se nitko ne zgraža! Tko je bio u drugom krugu predsjedničkih izbora u Francuskoj? Nacionalna fronta, nasuprot meni. Dakle, nacionalisti su tu", istaknuo je na tiskovnoj konferenciji koju je održao zajedno sa slovačkim premijerom Peterom Pellegrinijem.

"Narasli su (...) zato što ih se osuđuje samo moralno, bez želje da ih se potuče davanjem odgovora (...) Žele uništiti Europu, ali upitajte nacionaliste kakvo rješenje nude zajedno", rekao je ljutito.

Macron koji je u petak ujutro doputovao u Bratislavu proveo je dan sa slovačkim predsjednikom Andrejom Kiskom i s Peterom Pellegrinijem, a tijekom večeri je stigao u Prag gdje se sastao s češkim čelnicima, predsjednikom Milošem Zemanom i premijerom Andrejom Babišem.

U objema prijestolnicama je istaknuo da "ne vjeruje u podjelu istok - zapad" i zauzeo se za jačanje Europe, i na polju obrane i na polju eura.

Slovačka i Češka su uz Mađarsku i Poljsku članice Višegradske skupine koja je zauzela neprijateljsko stajalište prema migrantima.