Francuski predsjednik Emmanuel Macron je u sinoćnjem velikom intervjuu za francuske televizije odgovorio na nuklearne prijetnje ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, odgovarajući na nove prijetnje ruskog čelnika Vladimira Putina o spremnosti Rusije na nuklearni rat, izjavio je da je Francuska "nuklearna sila".

"Spremni smo, neprimjerene su takve prijetnje zemlji koja ima nuklearno oružje"

"Prvo i najvažnije je da se moramo osjećati zaštićeno, jer smo nuklearna sila. Spremni smo i imamo doktrinu za korištenje nuklearnog oružja", rekao je Macron u intervjuu za televizijske kanale TF1 i France 2, dodavši da je "neprimjereno upućivati takve prijetnje zemlji koja ima nuklearno oružje".

Rekao je da, kada je u pitanju nuklearno oružje, nema potrebe za hvalisanjem pa dodao: "To nam nameće odgovornost da nikada ne eskaliramo."

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin nedavno je upozorio Zapad da je Rusija "tehnički spremna za nuklearni rat" i da će se, ako SAD pošalje kopnene snage u Ukrajinu, to smatrati značajnom eskalacijom rata.

Nuklearne tenzije

New York Times je prije pet dana objavio da su Sjedinjene Države pripremale "nenuklearni" odgovor krajem 2022. ako Rusija upotrijebi nuklearno oružje protiv Ukrajine. CNN je pak dan ranije javio da su se krajem 2022. Sjedinjene Države počele "rigorozno pripremati" za mogućnost da Rusija izvede nuklearni napad na Ukrajinu.

Putin se 29. veljače obratio ruskom parlamentu te je govorio, među ostalim, o "punoj spremnosti" nuklearnih snaga i upozorio na posljedice ako NATO rasporedi kopnene snage u Ukrajini.