''Europa treba prestati biti naivna kada je riječ o obrani svojih interesa i izgraditi vlastite vojne kapacitete'', rekao je danas francuski predsjednik Emmanuel Macron nakon što je Grčka sklopila sporazum o kupovini francuskih fregata za oko tri milijarde eura.

Francuska je zapala u duboku diplomatsku krizu u odnosima sa SAD, Australijom i Velikom Britanijom ranije ovog mjeseca nakon trilateralnog nuklearnog pakta zbog kojeg je Francuska ostala bez unosnog ugovora o isporuci podmornica Australiji, piše Srna.

"Europljani moraju prestati biti budu naivni. Kada smo pod pritiskom sila koje povremeno zaoštravaju svoj stav potrebno je da reagiramo i pokažemo da imamo snagu i kapacitet da se sami branimo. Bez eskalacije stvari, ali da se zaštitimo", izjavio je Macron na konferenciji za novinare.

Francuski predsjednik je napomenuo da ovo "nije alternativa savezu sa SAD" niti zamjena, već "preuzimanje odgovornosti za europski stub u NATO-u i izvlačenje zaključka da Europa ima zadatak da sama brine o svojoj zaštiti".

Prema današnjem sporazumu, Atena je pristala da kupi tri fregate s opcijom kupovine i četvrte za oko tri milijarde eura, rekao je Reutersu izvor iz Vlade Grčke.