Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je osnutak vojnog zapovjedništva za svemir jučer uoči svečanog mimohoda za nacionalni praznik 14. srpnja.

"Da bismo osigurali razvoj i jačanje naših svemirskih sposobnosti, veliko svemirsko zapovjedništvo bit će oformljeno u rujnu" u sklopu ratnog zrakoplovstva, a koje će "s vremenom postati ratno i svemirsko zrakoplovstvo", izjavio je Macron.

Francuski predsjednik govorio je u sjedištu ministarstva obrane na tradicionalnom prijemu za vojnu zajednicu uoči svečanog mimohoda što će se održati u nedjelju, na Elizejskim poljanama u Parizu.

Macron je još lani kazao da je svemir istinski važan za nacionalnu sigurnost.

"Ojačat ćemo naša izviđanja svemirske situacije, štitit ćemo bolje naše satelite uključivo na aktivan način", rekao je Macron.

Špijuniranje, ometanje, kibernetički napadi, protusatelitsko oružje... svemir, koji je nužan za vojne operacije, postao je polje sukoba među nacijama i stoga je i Francuska primorana ojačati svoje svemirske kapacitete, piše agencija France presse.

Najveće svjetske sile u svemiru - Sjedinjene Države, Kina i Rusija - već su godinama angažirane u utrci za dominaciju svemira.

Zakon o francuskom vojnom programu (LPM) od 2019. do 2025. predviđa 3,6 milijarda eura za svemirski obrambeni program.