M.T. Abraham Group, i njihova članica, Aluminij Industrija d.o.o., potpisala je strateški ugovor s Big SC  Ltd. Strateški partneri udružili su snage i financirat će i izgraditi elektrane koje koriste obnovljive izvore energije,  Sunce i vjetar, u BiH koja će dijelom biti unutar Aluminij Industrije (solarne ploče).

Big SC Ltd. je izraelska tvrtka čije su vrijednosti zalaganje za zajednicu, okoliš i održivost te je u skladu s tim odlučila razviti i proširiti svoje aktivnosti u području obnovljivih izvora energije. U Izraelu tvrtka ima solarne sustave instalirane na krovovima trgovačkih centara u svom vlasništvu kapaciteta od 11 MW.

U svrhu daljnjeg proširenja opsega projekta i suradnje M.T. Abraham Grupa namjerava ulagati u elektrane  na obnovljive izvore energije, čime će osigurati stabilnu i pristupačnu opskrbu električnom energijom koja  će udovoljiti potrebama tvornice, istodobno ostajući vjerna Aluminijevoj predanosti promicanju održivosti i  ekološke svijesti i odgovornosti. Podaci o broju sunčanih dana na području Hercegovine ukazuju na značajne izvore sunčeve energije s izuzetno povoljnim sezonskim rasporedom, što pruža priliku za njegovo učinkovito i dugoročno korištenje.

Obzirom na prosječan broj sunčanih dana u Mostaru, više od 280, i dostupnost velikih otvorenih površina, čine solarnu energiju za proizvodnju električne i toplinske energije strategijom koju treba provoditi i ostvarivati. Korištenje solarne energije će dovesti do uštede energije, kao i smanjenje emisija iz energije  koja se proizvodi upotrebom fosilnih goriva i onečišćenja okoliša uzrokovanog njihovim izgaranjem. Tehnički tim iz Izraela doći će u Mostar već ovog mjeseca u posjet Aluminiju. Izgradnja elektrana koje će koristiti obnovljive izvore energije započet će tijekom ljeta 2021. godine.