Bjelorusko središnje izborno povjerenstvo odbilo je registrirati glavnog rivala predsjednika Aleksandra Lukašenka kao kandidata za predsjedničke izbore u kolovozu. Za svaki slučaj, Lukašenkov oponent Viktor Babariko smješten je i iza rešetaka.

Lukašenko traži svoj šesti mandat predsjednika Bjelorusije na izborima zakazanim za 9. kolovoza, a novi val opozicijskih kandidata pokušava ukloniti s čela države 65-godišnjeg vođu autoritarne bivše sovjetske republike koja graniči sa Europskom unijom, prenosi AFP.

Izbori će se održati unatoč što država s devet milijuna stanovnika ima više od 65.000 slučajeva zaraze koronavirusom.

Lukašenko je odbio nametnuti stroge karantenske mjere zbog pandemije.

Njegov najjači politički suparnik Viktor Babariko, 56-godišnji bivši bankar, uhićen je prošlog mjeseca zbog sumnji u financijske malverzacije i nalazi se u pritvoru sigurnosne službe. Grupa za ljudska prava “Amnesty International” tvrdi da je Babariko zatvoren iz političkih razloga.

Izborno povjerenstvo jednoglasno je glasalo protiv Babarikove kandidature na preporuku predsjednice Lidije Jermošine. Ona je objavila da Babariko nije prijavio svu svoju zaradu, kao i da su inozemne organizacije financirale njegovu kampanju.

Kandidatura Babarika je odbijena unatoč tome što je on skupio potrebnih 100.000 potpisa građana.

Povjerenstvo je također odbacilo kandidaturu Valerija Cepkala (55), još jednog popularnog opozicionara, zbog “nedostatka valjanih potpisa”.

U iznenadnom zaokretu, povjerenstvo je dopustilo kandidaturu Svetlane Tihanovske, supruge zatvorenika, koja se kandidirala nakon što je njen suprug završio iza rešetaka.

Sergej Tihanovski (41) zvao je Lukašenka “žoharom”, a slogan njegove kampanje bio je “Zaustavite žohara”, navodi AFP. Pristalice Tihanovskog mahale su papučama, koje se često koriste za ubijanje insekata, na protestima.

Tihanovski je optužen za grubo kršenje javnog reda i prijeti mu zatvorska kazna ako bude osuđen.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju, međunarodni promatrač izbora, nije priznala nijedne izbore u Bjelorusiji kao slobodne i pravedne od 1995. godine.