Luk je kultura koja nije zahtjevna. Međutim, čak i za njegov stabilan rast potrebni su određeni uvjeti. Ponekad se na vrhovima listova pojavi žutilo i biljke počinju da se suše prije vremena. Razlozi mogu biti greške u njezi, nedostatak hranljivih materija ili razvoj bolesti i napad štetnika. Pokušajte pažljivo pregledati svoje usjeve i sjetiti se kakvo je vrijeme bilo u posljednje vrijeme, kako ste ih zalijevali i čime ste ih prihranjivali.

Niska temperatura

Luk je prilično otporan na hladnoću i dobro podnosi mrazeve. Međutim, pri značajnom padu temperature zraka, mladi izdanci mogu požutjeti.

Ako su se nedavno dogodili jutarnji mrazevi, vjerojatno je pad temperature uzrok žućenja vrhova listova luka. Listovi biljaka koje su pretrpjele hladnoću postaju žuti, gube elastičnost i suše se.

Biljke mogu različito reagirati na naglu promjenu temperature – one koje su otpornije brže će se oporaviti od stresa i nastaviti rast, dok će druge zaostajati u razvoju, venuti, žutjeti i sušiti se.

Što učiniti ako je luk pretrpio povratne mrazeve? Pokušajte umanjiti posljedice stresa i tretirajte sadnje stimulatorima rasta. Također, ne zaboravite pratiti vremensku prognozu. Ako se predviđa pad temperature, biljke je poželjno pokriti agrotekstilom.

Višak ili nedostatak vlage

Luk zahtijeva redovno zalijevanje, ali dugotrajne obilne kiše ili prekomjerna navodnjavanja mogu oštetiti biljke. Previše vlage se može primijetiti po žućenju lišća, biljke padaju, a stabljike se lako odvajaju od lukovica. Pouzdan znak preobilne vlage je zbijena zemlja.

Prilikom zalijevanja biljaka procijenite stanje zemljišta. Ako je previše vlažno, prekinite sa zalijevanjem i dajte vremena da se zemlja osuši.

Također se događa da biljke venu zbog nedostatka vlage. Prvi znak nedostatka vode je žućenje vrhova lišća od donjih listova.

Da biste izbjegli preliv ili nedostatak vlage, u sušnom vremenu redovno zalijevajte luk, ali pazite da ne prelijevate biljke. Zemlja bi trebala biti vlažna, ali ne i natopljena vodom.

Nedostatak hranljivih materija

Nedostatak određenih hranljivih materija može uzrokovati žućenje vrhova listova luka. Na primjer, nedostatak dušika može dovesti do žućenja i slabog rasta biljaka. Također, nedostatak drugih elemenata poput fosfora, kalija ili mikroelemenata može utjecati na zdravlje biljaka.

Ako sumnjate da biljke nedostaju hranjive materije, preporučljivo je primijeniti đubriva koja sadrže potrebne elemente. Možete koristiti organska ili mineralna đubriva prilagođena uzgoju luka. Pravilno hranjenje biljaka pomoći će u održavanju zdravog rasta i lišća bez žućenja.

Bolesti i štetočine

Neke bolesti i štetočine mogu uzrokovati žućenje vrhova listova luka. Na primjer, lukova mušica je česta štetočina koji napada lukovice i izaziva žućenje i propadanje biljaka. Fuzarioza, siva plijesan i druge gljivične bolesti također mogu uzrokovati slične simptome.

Ako primijetite prisutnost štetočina ili sumnjate na bolesti, preporučljivo je primijeniti odgovarajuće metode zaštite. To može uključivati upotrebu insekticida ili fungicida kako bi se suzbili štetočine i bolesti. Također je važno održavati dobru higijenu vrta i izbjegavati prenatrpanost sadnji, što može pogodovati razvoju bolesti.

Uz pažljivo praćenje i brigu o uvjetima uzgoja, zalijevanju, hranjenju i zaštiti od štetočina, možete pomoći u održavanju zdravih i bujnih sadnica luka.