Njemačka zračna kompanija Lufthansa priopćila je da je otkazala 876 letova uoči štrajka pilota zakazanog za srijedu.

Stotinjak tisuća putnika bit će pogođeno otkazivanjima, koja uključuju 51 let na duge udaljenosti, navodi Lufthansa u priopćenju, dodajući da će pokušati osigurati svojim korisnicima letove kod drugih zračnin kompanija ili alternativne načine prijevoza.

Štrajk, koji je organizirao njemački sindikat pilota Vereinigung Cockpit, četrnaesti je u nizu otkako je izbio spor oko plaća u travnju 2014.

Posljednji štrajk izavan je propašću pregovora o plaćama za Lufthansinih 4.500 pilota i kopilota. Sindikat je prošlog tjedna odbio prijedlog Lufthanse da imenuje arbitra za pregovore o plaćama.

Lufthansin niskobudžetni avioprevoznik Eurowings također se suočava sa štrajkom zbog plaća i uvjeta na poslu.

U utorak su otkazani deseci letova dok su članovi posada Eurowingsa napustili radna mjesta u Dusseldorfu i Hamburgu. Štrajkači ne rade između pet ujutru i 20 sati navečer u utorak, priopćio je Verdi, njemački sindikat s oko 2,2 milijuna članova.

Glasnogovornik zračne luke  u Dusseldorfu izjavio je da je 50 od 88 planiranih letova otkazano, i da će neki od preostalih letova biti ponovno zakazivani ili odgođeni, prenosi DPA.